Україна

El Pais опублікувала відповідь НАТО і США за російські гарантії безпеки – Подробиці – новини

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

США і НАТО відкинули вимоги РФ, але заявили про готовність до співпраці

Іспанська газета El País опублікувала відповіді США і НАТО на “гарантії безпеки” Росії. Основними вимогами Москви залишається не розширення Альянсу на схід, відмова від розміщення ударних систем озброєння поблизу російських кордонів та повернення військової інфраструктури блоку в Європі до стану 1997 року. 

У документах, які опублікувала El País, США і НАТО відкинули вимоги РФ, але заявили про готовність до співпраці. Розповідаємо детальніше, про що йдеться в опублікованих документах. 

Що вимагає РФ у “гарантіях безпеки”

Ще у січні Росія провела серію переговорів з країнами Заходу. Приводом до них стали опубліковані Міністерством закордонних справ РФ проєкти договорів із США та НАТО щодо гарантій безпеки. Росія вимагала у Заходу надати на “гарантії безпеки” письмову відповідь. 

Росія надала Заходу “гарантії безпеки”
Фото з відкритих джерел

Зокрема, Москва вимагала від НАТО відмовитися від ідеї розширення свого впливу на Східну Європу. Головною умовою Кремля стало не приймати до Альянсу країни колишнього Радянського Союзу, серед яких – Україна. Також Росія вимагала від НАТО відмовитися від будь-якої військової співпраці з цими країнами і повернути свої війська на позиції 1997 року, коли до блоку ще не приєдналися країни Центральної та Східної Європи. Вимога стосується Болгарії та Румунії. 

Новини за темою: У РФ опублікували лист Лаврова на адресу США, Канади і Європи щодо “гарантій безпеки”

США і НАТО публічно виступали проти таких умов, пояснюючи свою позицію тим, що кожна країна повинна самостійно визначати свій шлях розвитку. 

El País: Відповідь НАТО

Іспанська газета El País оприлюднила відповіді НАТО і США на вимоги Росії щодо “гарантій безпеки”. Зокрема, на чотирьох сторінках НАТО повідомляє Кремлю про те, що Альянс є оборонним союзом, а тому не становить загрози для Росії. Також у документі наголошується, що всі розбіжності необхідно вирішувати “шляхом діалогу та дипломатії, а не загроз чи застосування сили”.

Новини за темою: США отримали відповідь від Росії щодо “гарантій безпеки”, – ЗМІ

У зв’язку з цим Альянс закликав Москву “до негайної деескалації ситуації”. Зокрема, йдеться про значне і тривале накопичення російських військ біля кордонів України і Білорусі. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг


Фото з відкритих джерел

Також Москву закликали консультуватися з НАТО щодо ядерної та ракетної програм Росії. 

Наприкінці документу зазначається, що Північноатлантичний Альянс понад 30 років намагався побудувати партнерство з Росією, і “жоден інший партнер не пропонував подібного відношення”. Але Москва порушила “цінності, принципи та зобов’язання, які вона сама допомагала створювати, і які покликані зміцнювати відносини Росії й НАТО.

El País: Відповідь США

На чотирьох сторінках відповіді Вашингтон заявив, що теж готовий проводити консультації з Росією на різних майданчиках. Також США висловили підтримку принципу “відчинених дверей” під час вступу до НАТО.

Новини за темою: У Росії заперечили свою реакцію на відповідь США щодо “гарантій безпеки”

США нагадали, що РФ розмістила біля кордонів з Україною приблизно 100 тисяч військових, незаконно анексувала Крим та надавала підтримку незаконним збройним формуванням на Донбасі. При цьому у своєму зверненні до Заходу Москва озвучила вимоги, які суперечать принципам, запропонованим їй у ранніх документах. 

Вашингтон наголошує, що всі діалоги повинні базуватися на Статуті ООН, Гельсінських угодах, Основному акті Росія-НАТО і Паризькій хартії. 

Джо Байден і Володимир Путін
Фото з відкритих джерел

Також зазначається, що Білий дім готовий обговорити умови відмови від розміщення ракетних систем та наступальних бойових з’єднань на території України. Однак США схвильовані тим, що Москва порушила принципи Будапештського меморандуму. Цим документом РФ зобов’язалася “поважати незалежність та суверенітет нинішньої території України” та утримуватись від застосування сили проти сусідньої країни, йдеться у відповіді.

Новини за темою: Штати готові далі обговорювати з Росією “гарантії безпеки”, – Блінкен під час розмови з Лавровим

Окрім того, Росія порушила положення Віденського документа 2011 року, коли провела великі військові навчання у міжнародних водах та повітряному просторі без попередніх повідомлень.

Наразі США заявили, що утримуються від відправлення великих бойових частин до Східної Європи. Тому загальний обсяг американських військових сил в Європі “становить лише чверть від того, що було наприкінці Холодної війни”. При цьому Вашингтон попередив, що подальше посилення позиції Росії та подальша агресія проти України змусять США та союзників посилити свою оборонну позицію. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button