Україна

Екстрадиція ухилянтів з Польщі: що відомоСюжет


Екстрадиція ухилянтів з Польщі: що відомо

Варшава і Київ допускають варіант повернення українських чоловіків-втікачів додому, але визнають, що алгоритм дуже складний.

Низка українських ЗМІ сьогодні повідомили про те, що Польща почала видавати Україні військовозобов’язаних біженців-чоловіків. При цьому вітчизняні видання посилаються на статтю у польській газеті Rzeczpospolita. Чи відповідає ця інформація дійсності розбирався 1News.

Про що стаття

Дійсно у виданні Rzeczpospolita вийшов матеріал із заголовком: “Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які залишили країну”. Однак, якщо прочитати увесь матеріал, то стає зрозумілим, що мова йде не про українських чоловіків призовного віку, які змогли виїхати до Польщі – а про тих, хто займався незаконним переправленням ухилянтів через кордон.

“За інформацією, яку Rzeczpospolita отримала від Прикордонної служби, Польща, згідно з угодою з Україною, вже видворила громадян цієї країни, які переправляють нелегалів до Європи”, – говориться в статті.

Тобто Варшава задовільняє запит Києва про екстрадицію українців, які за хабарі допомагали співвітчизникам покинути країну.

Чи реальна екстрадиція?

Щодо екстрадиції безпосередньо військовозобов’язаних, які виїхали незаконно, видання пише, що це вкрай складний алгоритм. Згідно нього, Україна має спочатку оформити міжнародний ордер на арешт на кожного з ухилянтів, а остаточне рішення буде за польським судом.

“Якщо ми такого іноземця затримаємо, наприклад, для простої дорожньої перевірки, наша система покаже, що він є особою, яку шукає прокуратура України, тому що є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку людину і повідомляємо в прокуратуру. Чи буде її екстрадиція, вирішить польський суд”, – заявив прес-секретар Головного управління поліції Польщі Маріуш Чярка.

Також посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький у коментарі місцевим ЗМІ відреагував на статтю Rzeczpospolita про екстрадицію чоловіків.

“Для мене це якась нова інформація, тому на цей момент не зможу коментувати”, – сказав посол.
Зазначимо, що за даними польських прикордонників, до країни після початку повномасштабного вторгнення Росії в’їхало близько 80 тисяч українських чоловіків призивного віку.

Передісторія питання

Нагадаємо, що за дорученням президента Володимира Зеленського в Україні почалась перевірка всіх листків непрацездатності, виданих військово-лікарськими комісіями після 24 лютого 2022 року. Влада вважає, що десятки тисяч військовозобов’язаних незаконно виїхали за кордон, пред’являючи неправдиві документи, зокрема, куплені довідки про інвалідність.

Після цього голова партії Слуга народу Давид Арахамія не виключив, що Національна поліція України допоможе екстрадувати чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали за кордон, уникаючи мобілізації.

Напередодні представник президента у ВР, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський підтвердив, що екстрадиція чоловіків, які покинули країну з купленими довідками ВЛК, є юридично можливою.

“Такий механізм можливий, коли людина купила довідку, коли вона на підставі фальшивих документів незаконно перетнула державний кордон. Тут уже питання до правоохоронних органів, як вони швидко реєструватимуть провадження, повідомлятимуть про підозру”, – сказав нардеп.
Веніславський зазначив, що для екстрадиції громадянина України з території інших держав необхідно, аби було зареєстроване кримінальне провадження, а конкретна особа – отримала статус підозрюваного у кримінальному діянні.

Він наголосив, що використання придбаних довідок військово-лікарської комісії про непридатність – це використання фальшивих документів, що саме по собі є злочином.
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button