Україна

Експерти вважають, що Іран зможе за тиждень створити ядерну бомбу


Експерти вважають, що Іран зможе за тиждень створити ядерну бомбу

Спеціалісти ISIS вважають, що інспекторам МАГАТЕ буде складно виявити прорив Ірану, якщо той не надасть їм доступу.

Іран має достатньо збагаченого урану, щоб виготовити свою першу ядерну зброю протягом тижня і загалом шість бомб протягом місяця. Про це йдеться в новій доповіді американського Інституту науки та міжнародної безпеки (ISIS).

“Потенціал Ірану в галузі ядерної зброї зараз більш небезпечний, ніж будь-коли, в той час як його відносини з Заходом перебувають на низькому рівні”, – йдеться в дослідженні.

Іран має можливість “вирватися і виробити достатню кількість збагаченого збройового урану для створення ядерної зброї за тиждень, використовуючи лише частину свого збагаченого до 60% урану… інспекторам (МАГАТЕ) буде складно швидко виявити цей прорив, якщо Іран не надасть їм доступу”.

На думку експертів, використовуючи свої запаси збагаченого до 60% урану, які збільшилися за адміністрації президента США Джо Байдена, і решту запасів збагаченого до 20% урану, Іран “може загалом мати достатньо збройового урану для виробництва шести зарядів на місяць, а через п’ять місяців виробництва збройового урану його могло б вистачити на дванадцять”.

“Іран має здатність виробляти великі обсяги збагаченого урану й досягати рівня збагачення до 90%, тобто урану збройової якості”, – підсумував інститут.

Завдяки збільшенню запасів “Іран міг би швидко виробити достатньо збройового урану для невеликого ядерного арсеналу”, йдеться в доповіді. 

Зазначимо, що Іран оголосив про початок будівництва четвертого ядерного реактора в дослідницькому центрі в Ісфахані. 

Раніше ЗМІ повідомили, що ядерна програма Ірану має військову спрямованість. Інформація розвідслужб Нідерландів, Швеції, Німеччини та Данії свідчить, що Тегеран має плани щодо створення ядерної зброї.

Ізраїль готовий “будь-якими діями” перешкодити Ірану отримати ядерну зброю

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button