Україна

Екс-викладачку київського вишу підозрюють у держзраді


Екс-викладачку київського вишу підозрюють у держзраді

У лютому жінка створила групу агентів для отримання даних про розташування ЗСУ та тероборони.

 
Колишній викладачці столичного університету повідомили про підозру у держзраді і вербуванні коригувальників. Про це у четвер, 25 серпня, повідомила прес-служба Київської міської прокуратури.
 
Екс-викладача і двох її спільників підозрюють у створенні на замовлення російських спецслужб мережі агентів для отримання даних про розташування ЗСУ та тероборони.
 
“За даними слідства, з лютого 2022 року підозрювана, перебуваючи на території країни-агресора і діючи на замовлення кураторів із РФ, створила й адмініструвала у месенджері Telegram низку груп”, – кажуть у відомстві.
 
У прокуратурі кажуть, що, за попередніми даними, підозрювана завербувала понад 10 осіб, які з перших днів війни обходили певні ділянки у Києві й області і фотографували місця дислокації та пересування українських військовослужбовців. Потім ці відомості передавали кураторам із силових структур РФ.
 
Крім того, на своїй сторінці у російській соцмережі VKontakte та на каналі YouTube екс-викладачка поширювала відео й повідомлення, які за змістом виправдовували і визнавали правомірною збройну агресію РФ проти України.
 
“У цих повідомленнях вона закликала до насильницької зміни і повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні”, – йдеться у повідомленні прокуратури.
 
Жінку підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу, державну зраду і виправдання та заперечення збройної агресії РФ проти України. У цьому ж звинувачують і одного із членів її групи, а іншому інкримінують ще й незаконне поводження зі зброєю.
 
Прокуратра не називає ім’я підозрюваної, але за сукупністю ознак йдеться, ймовірно, про колишню викладачку Національного педагогічного університету імені Драгоманова Євгенію Більченко.
 

 
 
У січні минулого року Більченко звільнили з вишу після низки зневажливих висловлювань на адресу України і державної мови, далі вона поїхала жити у Росію.
 
Нагадаємо, сьогодні також повідомлялося, що шпигуна з Кабміну засудили до 12 років ув’язнення.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button