Україна

Екс-голову СБУ часів Януковича оголошено в розшук


Екс-голову СБУ часів Януковича оголошено в розшук

Колишній керівник СБУ часів Януковича Олександр Якименко причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області.

 
 
 
Передано до суду справу екс-голови Служби безпеки України, який очолив каральний орган РФ на окупованій частині Херсонщини. Про це повідомляє прес-служба СБУ.
 
Повідомляється, що колишній керівник СБУ часів Януковича Олександр Якименко, причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області, з 2014 року переховувався в Росії, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України.
 
“Зокрема, він був призначений керівником створеної агресором “державної служби безпеки у Херсонській області”. На цій посаді він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення опору у Південному регіоні. Для цього організовує масові переслідування, викрадення та тортури місцевих мешканців. Щодня людей піддають жорстоким тортурам – катують електричним струмом, не дають воду і їжу, а також імітують розстріл потерпілих. Таким чином з них намагаються вибивати зізнання у сприянні Силам оборони, а після цього пропонують за гроші отримати “амністію”. За даними слідства, до лав окупаційного органу його керівник особисто залучив ще вісім зрадників, які беруть безпосередню участь у тортурах мирних жителів”, – йдеться у повідомленні СБУ.
 
 
 
 
Повідомляється також, що Якименка судитимуть за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України); ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
 
За цими ж статтями Кримінального кодексу України кваліфіковано дії восьми його спільників.
 
“Наразі обвинувачених оголошено в розшук. Тривають комплексні заходи щодо їх притягнення до відповідальності”, – повідомляють в СБУ.
 
Нагадаємо, Володимир Зеленський звільнив голову УСБУ у Харківській області Романа Дудіна. 11 вересня минулого року Дудіна було затримано. Йому загрожує довічне ув’язнення: Дудіна підозрюють у державній зраді, самовільному відході з місця служби та непокорі.
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button