Україна

Економіка світу – як відновлюється після коронавірусу економіка різних країн світу  – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Світова економіка переживає не найкращі часи за останні десятиріччя, хоч і не найгірші протягом останніх трьох років

Для урядів всіх країн та пересічних громадян давно стало очевидно, що світ не стане таким, як до пандемії коронавірусу. Принаймні протягом найближчих кількох років. Світовій економіці знадобиться для відновлення набагато більше часу, ніж пішло на стагнацію у 2020 та 2021 роках.

У той час як багаті і бідні країни світу то вводять, то послаблюють або зовсім скасовують карантинні обмеження, економіка відчуває то невелике підняття, то стрімке падіння. У цьому криється не одна і не дві причини – їх ціла низка, і всі вони зараз так чи інакше пов’язані з коронавірусними реаліями, до яких нам довелося звикнути.

Далі розповідаємо, що прогнозують провідні аналітики стосовно відновлення і розвитку світової економіки зараз, у “постковідні” часи.

Як поновлюється економіка різних країн світу

Під час третього року пандемії коронавірусу уряди різних країн світу вивели на порядок денний регулярну допомогу бізнесу і громадянам, як заходи для скорішого повернення до економічних показників допандемічних часів. Так, світова економіка продовжує відновлюватися, проте дещо хвилеподібними темпами – через велику прірву у достатку і розвиненості між країнами.

Глобальні процеси торкнулися економіки і багатих, і бідних країн. Експерти кажуть – зараз через  нерівномірне відновлення економіки у світі зростає рівень бідності.

1News за темою: “Ситуація погана”: Кілька тижнів тому в Україні зруйнувався ринок ОВДП, – економіст

Країни стикаються з перебоями у поставках, зростанні інфляції та збільшенню зовнішніх боргів. Бідні країни відчули стрімкіше і “болючіше” падіння, ніж багаті. Розвинені країни швидше зможуть стати знову багатими, тоді як бідні ще довго залишатимуться навіть біднішими, ніж були до пандемії коронавірусу.


Фото з відкритих джерел

Так зростає і вкорінюється нерівномірність темпів поновлення економіки та перепони, які зараз нікому не вдасться подолати (навіть найбагатшим країнам):

  • швидке розповсюдження штаму “Омікрон” і паніка на тлі цього з боку урядів та населення усіх країн світу;
  • обмеження на переміщення у багатьох країнах і поновлення жорсткого карантину всередині країн; 
  • зростання дефіциту трудових ресурсів, постійна віддалена робота;
  • проблеми з поставками товарів – це гальмує активність промисловості та роблять внесок у зростання показників інфляції;
  • зростання цін на продукти та енергетичні ресурси через активний попит;
  • величезні зовнішні заборгованості країн та не дає подолати перебої з поставками, породжуючи замкнене коло економічних проблем і у США, і у Китаї, і у Європі, і в Африці.

1News за темою: “Ні імпорту”: Експерт вказав на альтернативний шлях розвитку української економіки

Що і чому експерти прогнозують для світової економіки у 2022 році

Фахівці Міжнародного валютного фонду припускають, що світове зростання у 2022 році становитиме 4,4%, тобто на 0,5% менше, ніж прогнозувалося раніше.  

А у 2023 році економічне зростання сповільниться до 3,8 %. Це на 0,2 % більше, ніж вважалося у жовтні 2021 року. Прогнози інфляції на 2022 рік для усіх країн, незалежно від їхньої розвиненості, будуть пов’язані з тривалим збереженням тиску на ціни.

Експерти зазначають, що у 2022 році очікується помірне зростання цін на енергоресурси і харчові продукти. Це вказує на те, що у 2023 році можливе зниження інфляції за умови збереження вказаних очікувань.


Фото з відкритих джерел

За прогнозами фахівців Bloomberg, у 2022 році світова економіка продовжить відновлюватися на тлі таких ризиків, як новий штам коронавірусу, інфляція, скорочення підтримки бізнесу у США, уповільнення економічного зростання Китаю.

Якщо новий штам коронавірусу “Омікрон” призведе до повторного впровадження жорстких обмежень навіть на три місяці у 2022 році, економічне зростання у світі може сповільнитися до 4,2%.

1News за темою: Зеленський та Макрон обговорили економічне та інфраструктурне співробітництво

Особливості відновлення світової економіки: стрибкоподібно і “двосторонньо”

Відповідно до даних звіту, складеного спеціалістами Всесвітнього банку стосовно економічної ситуації у світі, пандемія коронавірусу з її періодичними спалахами хвороби, новими штамами і збільшенням кількості летальних випадків, посилила нерівномірність поновлення економіки.

Окрім цього, жорстка монетарна політика у розвинених і багатих країнах породжує відчутну небезпеку для країн, що розвиваються – посилюється економічний розрив між багатими і бідними країнами. Це відбувається через те, що уряди бідних країн намагаються розв’язувати економічні проблеми, використовуючи такі ж інструменти, як і багаті. Йдеться про фінансову політику, систему дотацій для бізнесу, допомогу працівникам, що вимушено сидять вдома, а також списування частини кредитів та зменшення відсоткових ставок за позиками.  

Це призводить до так званого “двостороннього” глобального відновлення економіки у світі.

На тлі цього аналітики прогнозують, що обсяги промисловості у країнах з розвиненою економікою зможуть повернутися на рівень 2019 року не раніше 2023 року, тобто через три з половиною роки після початку пандемії COVID-19.

1News за темою: Енергоресурси подорожчали, тож дешевого газу вже не буде, – економічний експерт

Разом із тим у країнах з економікою, що розвивається, обсяги виробництва і промисловості залишаться набагато нижчими за ті тенденції, що фіксувалися до пандемії (тобто у 2019 році).


Фото з відкритих джерел

Протягом 2022 року низка бідних країн світу у 2022 році почнуть скорочувати свої бюджети для того, зберегти доступ до ринків облігацій. Водночас на країни із середнім рівнем доходів держбюджету, які використовували позики задля проведення реформ та укріплення валютних резервів, чекатимуть невизначені перспективи. Разом з тим становище бідних країн стане найбільш тривожним і песимістичним, бо буде небезпечним через накопичення економічних проблем і відсутність інструментів для їх раціонального вирішення. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button