Україна

Екологія – За даними ООН, забруднення довкілля забрало людських життів більше за COVID-19 – 1News

Зокрема, забруднення повітря щороку забирає близько 7 мільйонів життів


Фото з відкритих джерел

Щонайменше 9 мільйонів дочасних смертей у світі спричинені забрудненням довкілля, що вдвічі перевищує кількість померлих за перші 18 місяців пандемії COVID-19. Про про це у звіті написав спеціальний доповідач ООН Девід Бойд, передає The Hill.

Так, згідно зі звітом, кількість смертей у всьому світі від хвороб, пов’язаних із забрудненням довкілля, більше ніж у 15 разів перевищує кількість смертей від насильства.

“Єдиним найбільшим екологічним фактором передчасної смерті є забруднення повітря, яке щороку забирає близько 7 мільйонів життів”, – зазначає Бойд у документі.

Смертність, пов’язана з забрудненням довкілля, в переважній більшості випадків припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу, на частку яких припадає понад 90 відсотків таких смертей.

1News за темою: Україна розслідує 20 епізодів нищення довкілля в окупованому Криму

Працівники заводів і подібних місць також наражаються на особливий ризик: понад 750 000 людей щорічно помирають від впливу таких речовин, як вихлопні гази та азбест. Вплив свинцю, як і раніше, пов’язаний з приблизно 1 мільйоном смертей на рік, тоді як додаткові небезпеки виникають у зв’язку з пер- та поліфторалькільними речовинами (ПФАС), так званими “вічними хімічними речовинами”.

Однак наслідки результатів забруднення виходять за межі впливу на здоров’я окремих людей. Вони також взаємопов’язані з іншими екологічними кризами, такими як зміна клімату і втрата біорізноманіття.

“Хімічна промисловість посилює кліматичну катастрофу, споживаючи понад 10 відсотків викопного палива, що виробляється у світі, і щорічно виділяє приблизно 3,3 мільярда тонн парникових газів. Глобальне потепління сприяє викиду та повторній мобілізації небезпечних забруднювачів унаслідок танення льодовиків і танення вічної мерзлоти”, – йдеться у звіті.

Забруднення і токсичні речовини також є одним із п’яти основних факторів катастрофічного скорочення біорізноманіття з особливо негативним впливом на запилювачів, комах, прісноводні та морські екосистеми (у тому числі коралові рифи) та популяції птахів.

1News за темою: У Київській області депутату повідомили про підозру через незаконне захоронення токсичних металів

Нагадаэмо, у світі станом на ранок 15 лютого кількість хворих на коронавірусну хворобу COVID-19 становила 414 014 031, померли від ускладнень COVID-19 5 844 966 хворих.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button