Україна

Двох кримських “суддів” звинувачують у депортації українців з півострова


Двох кримських суддів звинувачують у депортації українців з півострова

Прокуратура АР Крим зазначає, що такі дії “суддів” порушують статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року.

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальні акти проти так званих “суддів” з тимчасово окупованого Криму за вчинення воєнного злочину. Зловмисники причетні до депортації українців з півострова, за що їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Про це повідомляє Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на своїй Facebook-сторінці 

“Прокуратура Криму скерувала до суду ще два обвинувальні акти стосовно окупаційних суддів з Криму, які причетні до депортації мешканців півострова. Їхні дії кваліфіковано як воєнний злочин, тобто порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні.

Судді після окупації півострова Росією почали працювати у незаконно створених Євпаторійському та Армянському міських судах Республіки Крим. Обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення у Криму.

“Судді” достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, що живуть на півострові мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, однак вони ухвалили рішення про видворення українців з Криму.

Незаконні рішення мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням “правил перебування на території Російської Федерації”. Жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

У прокуратурі зазначають, що такі дії є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

Спеціальне досудове розслідування здійснено СУ ГУНП в АР Крим та місті Севастополі.

Як ми вже писали раніше, окупаційна суддя Євпаторійського міського суду заочно присудили до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

“Судді верховного суду” Криму оголосили підозру

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button