Україна

Дух і ініціатива. Чому Україна воює краще за РФ

Дух і ініціатива. Чому Україна воює краще за РФ

Українська армія дає бій

Широкомасштабний наступ однієї з найбільших армій світу не призвело до втечі українських Збройних сил, а радше навпаки.

 

Україна більш як місяць захищається від армії, яка набагато перевершує її в кількості солдатів і техніки. Хід війни став сюрпризом не тільки для Кремля, який готувався до параду в Києві, а й для наших західних партнерів, які відводили ЗСУ не більш як 96 годин на опір.

 

Володимир Зеленський каже, що один український військовий б’є десять росіян.

 

У чому секрет успіху ЗСУ?

 

 

Бойовий дух

 

Українські військові набагато мотивованіші, ніж російські, зазначають всі аналітики. Росіяни не розуміють, куди прийшли і навіщо українці воюють за свою землю.

 

ЗСУ на всіх напрямках чинять опір російській армії. Мери українських міст, які в облозі, також відкидають пропозиції про здачу і співпрацю – і мають у цьому підтримку населення. Навіть в окупованому російськими силами Херсоні жителі продовжують виходити на мітинги з українськими прапорами.

 

“Так борються люди, які борються за виживання. Так захищають свою батьківщину і свої сім’ї. Їхня мужність вражає та захоплює”, – каже Том Фоулкс, генерал британської армії у відставці.

 

 

Децентралізація

 

Після 2015 року військові консультанти НАТО зі США, Британії та Канади працювали із ЗСУ, у тому числі впроваджуючи філософію децентралізації командування, за якою прийняття рішень на війні передається від найвищої командної ланки до офіцерів на місцях.

 

“Деякі молодші офіцери і сержанти ЗСУ брали ініціативу на себе, і це дозволило їм діяти більш розосереджено, перетворюючи всю війну на серію дрібних зіткнень і засідок”, – говорить Франц-Стефан Гаді, співробітник лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

 

Російська ж доктрина, успадкована від радянської армії, набагато менш гнучка і передбачає меншу ініціативу для молодших командирів.

 

Українська армія послідовніше за російську демонструє навички ведення загальновійськового бою – тобто координації та об’єднання зусиль піхоти, танків, безпілотників, артилерії, різних видів і родів військ, вважає Майк Кларк, запрошений професор факультету військових досліджень Кінгз-коледжу в Лондоні.

 

 

 

 

Маневреність і зброя Заходу

 

Фахівці відзначають майстерність, з якою українські військові використовують сучасні західні системи, зокрема протитанкові комплекси Javelin і NLAW, а також новітні версії зенітно-ракетних комплексів Stinger.

 

Якщо російські підрозділи часто збиваються у великі колони, українські війська діють невеликими загонами, здійснюючи вилазки, обстрілюючи танки і повертаючись в укриття до того, як російські війська відкриють вогонь у відповідь.

 

Крім того, ЗСУ заявляє про загибель уже семи російських генералів.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button