Україна

Донбас буде важче деокупувати, ніж Крим – Зеленський


Донбас буде важче деокупувати, ніж Крим - Зеленський

Голова держави нагадав, що на окупованому півострові на відміну від Сходу України не було бойових дій.

Деокупація територій Донецької та Луганської областей відбуватиметься складніше, ніж деокупація Криму, оскільки йдеться, зокрема, і про ментальне повернення людей в Україну. Таку дусмку висловив президент України Володимир Зеленський під час спілкування зі студентами з університетів Миколаївської області в четвер, 30 листопада.

“Може так статися, що ці території ми повернемо раніше, ніж цих людей. Наприклад якщо ми говоримо про Донбас, то люди живуть там десять років, але водночас не там. Вони живуть в іншому просторі. І це довгий процес (деокупація – ред.)… Я вважаю, що складніше з Донбасом. Мені партнери колись говорили: вам буде майже неможливо повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, тому що все одно території повертаються з людьми, а якщо люди не хочуть – буде дуже і дуже складно”, – вважає він.

За його словами, повернути Донбас ментально буде набагато складніше, бо з його окупацією РФ десять років тому було створено контактну лінію і відбувалися постійні бойові дії.

“І було багато сепаратизму з того боку. І вони воювали. Це означає, що в тих чи інших сім’ях на Донбасі не всі повернулися, або повернулася якась історія. І навіть (тепер – ред.), коли Росія проти нас воює, найзапекліші сепаратисти стоять у той час, як росіяни тікають. Це теж про щось свідчить”, – гадає український лідер.

Глава держави нагадав, що в Криму “бойових дій не було”.

“Тому я вважаю, що Крим дуже чекає на своє повернення. Донбас теж чекає, але буде дуже складно, тому що більша частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована. Люди йшли на контактну лінію, а потім на повномасштабну війну проти нас”.

Президент також наголосив, що “нині для українців дуже важливо зберегти цілісність, тому що те, що в нас є – це унікальний досвід: єдність у державі, і це дуже важливо, нам потрібно це зберегти. Все інше обов’язково повернеться”.

Раніше Володимир Зеленський розповів, якою має бути перемога України. За його словами, у майбутньому будь-які спроби країни-агресора повернутися на нашу територію не повинні йти далі хворої фантазії тих, хто виношує подібні плани.

Крім того, повідомлялося, що Україна має можливості звільнити тимчасово окупований Крим від росіян за допомогою зброї, яку вона вже має.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button