Україна

До розкрадань на експорті зерна причетні понад 10 чиновників – СБУ


До розкрадань на експорті зерна причетні понад 10 чиновників - СБУ

Серед фігурантів – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

 
Служба безпеки спільно з БЕБ викрила злочинну схему розкрадання коштів на експорті українського зерна. Про це у вівторок, 3 січня, повідомляє прес-служба відомства.
 
Зазначається, що до організації правочину причетні понад 10 чиновників. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.
 
Чиновники встановили масштабний механізм уникнення сплати податків за експорт українського зерна. В результаті, держава недоотримала сотні млн. грн.
 
Як зазначають у СБУ, для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур із ознаками фіктивності. Через них масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів.
 
“Щоб “заплутати” торгові ланцюги та уникнути сплати обов’язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї фірми-прокладки в іншу. І лише після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон”, – йдеться у повідомленні.
 
За даними слідства, співробітники Бюро економічної безпеки наперед виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Держмитслужбу. Але чиновники митниці не врахували відповідні зауваження та дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції комерсантів за кордон.
 
Цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах.
 
Повідомляється, що у ході 30 обшуків в адміністративних приміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнові записи; документи у електронному вигляді; мобільні телефони із доказами проведення угоди.
 
У рамках кримінального провадження за фактом зловживання владою або службовим становищем вирішується питання про повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу.
 
Наразі триває розслідування.
 
Раніше повідомлялося, що викрито схему розкрадання понад 18 млн грн під час будівництві житла для Міноборони.
 
Нагадаємо, екс-чиновника КМДА підозрюють у незаконній передачі майна.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button