Україна

Дісталися потягів. Нова блокада від ПольщіСюжет


Дісталися потягів. Нова блокада від Польщі

Польські протестувальники на кордоні 18 лютого не пропускали, зокрема, пасажирський потяг сполученням Київ-Хелм.

 
На кордоні України із Польщею знову неспокійно. Польські фермери блокують пункти пропуску та навіть намагаються зупиняти потяги. Україна скаржиться до Європейського союзу, але поки що безрезультатно.
 
Масові блокади
 
18 лютого польські фермери повністю заблокували в обидва боки рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску Дорогуськ – Ягодин, а також намагалися перешкодити руху поїздів.
 
Поляки влаштували на під’їзних коліях перед Дорогуском масштабну акцію протесту.
 
Всупереч обіцянкам мітингувальників пропускати швидкопсувні, небезпечні або гуманітарні вантажі, з того часу кордон не перетнув жодну вантажівку.
 
Станом на п’ятницю 16 лютого польські фермери блокували шість пунктів пропуску на кордоні з Україною.
 
Більше того, 18 лютого протестувальники заблокували потяг №119 Київ – Хелм, яким прямували близько 260 пасажирів, переважно жінки та діти, у багатьох з яких далі були пересадки на інші потяги та літаки.
 
“Після втручання польської поліції та залізничників потяг був розблокований, він продовжив рух. Дякую польським колегам за взаємодію та швидке вирішення питання”, – зазначили в Укрзалізниці.
 
Укрзалізниця назвала спроби блокування залізничного руху неприпустимими та обурливими, додавши, що взаємодіє щодо ситуації на кордоні з усіма профільними українськими відомствами.
 
Реакція України
 
Київ проінформував Єврокомісію про ситуацію з блокадою польсько-українського кордону та очікує на рішучу реакцію партнерів, заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.
 
“Ми поінформували Європейську комісію щодо ситуації на українсько-польському кордоні, зокрема створення перешкод для пасажирських перевезень. Це неприйнятно”, – наголосила Стефанишина.
 
“Чекаємо на чітку реакцію європейських партнерів на блокування кордону та відновлення громадського порядку на кордоні”, – додала вона.
 
Володимир Зеленський закликав до спільних та раціональних рішень цієї ситуації. За його словами, події на кордоні з Польщею “не можна сприймати як щось нормальне чи повсякденне”.
 
“Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тому насправді ситуація не в зерні, а, швидше, у політиці. І під Куп’янськом, неподалік кордону з Росією, де не вщухає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально”, – наголосив він.
 
За словами глави держави, для вирішення ситуації потрібні спільні та раціональні рішення – “вирішення наші з поляками насамперед і всіх у Європі, кого непокоїть доля Європи”.
 
 
Реакція ЄС
 
У Єврокомісії анонсували зустріч координаційної платформи з питань експорту та транзиту української агропродукції на тлі блокади польськими фермерами кордону з Україною, заявив представник Єврокомісії Олоф Хілл.
 
“Контакти продовжуються між Єврокомісією та всіма країнами-членами, кого це торкнулося. Ми вважаємо, що правильний форум для пошуку середньострокових та довгострокових рішень – це координаційна група ЄС, яка збереться завтра”, – сказав він.
 
Хілл також додав, що мирні демонстрації – це базові права в ЄС, але Єврокомісія неодноразово заявляла, що “насильству немає місця, і національна влада відповідає за забезпечення порядку”.
 
“Тому дуже важливо, щоб національні органи влади захищали пасажирські та вантажні перевезення, які є важливими для належного функціонування наших ланцюгів постачання та внутрішнього ринку ЄС”, – зазначив він.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button