Україна

Чому такі високі ціни на овочі «борщового набору»

Експерти EastFruit відзначають зростаючий інтерес споживачів України до питання, чому ціни на овочі борщового набору зараз настільки високі, передає 1news.

Адже і справді, багатьом складно зрозуміти, чому роздрібна ціна на капусту зараз коливається від 21 до 25 грн/кг, тоді як роком раніше в цей же час капусту продавали в середньому по 4-5 грн/кг. І взагалі, як може капуста коштуватиме дорожче, ніж яблуко?

До речі, капуста, морква, цибуля та буряк рік тому продавалися приблизно в однакову ціну в роздріб – у межах 4-5 грн/кг. Проте всі ці чотири важливі овочеві продукти зараз у рази дорожчі. Столові буряки продаються зараз у супермаркетах Києва по 16-18 грн/кг, цибуля – по 13-16 грн/кг, а морква – по 15-20 грн/кг.

До речі, єдиним продуктом з цієї категорії, що не подорожчав за рік, залишається картопля. Більше того, він навіть трохи подешевшав за рік. І якщо в січні 2022 року картопля була найдорожчим продуктом борщового набору, то зараз вона є найдешевшою.

Проте, чим можна пояснити такі високі ціни на буряк, моркву, цибулю і особливо капусту, а також чому ціни на борщові овочі так різко зросли за рік?

Напевно, для багатьох в Україні це буде сюрпризом, але, незважаючи на заборону експорту овочів з України до Росії, саме Росія переважно «винна» у високих цінах на овочі в Україні. Причому є одразу два важливі фактори, що призвели до зростання цін на овочі в Україні та які безпосередньо пов’язані з Росією.

Перший фактор – це безпрецедентний дефіцит овочів, який зараз спостерігається на ринку Росії. Оскільки Росія самоізолювалася від ринків України та ЄС, то заповнити цей дефіцит досить непросто, і місцеві споживачі в результаті змушені платити за овочі та картоплю неймовірно високі ціни, втрачаючи на цьому мільярди доларів. Цю проблему раніше частково вирішувала Білорусь, яка реекспортувала заборонені в РФ овочі з країн Євросоюзу в Росію, але і вона з 1 січня 2022 самоізолювалася, тобто заборонила собі імпортувати овочі та фрукти з ЄС та низки інших країн світу.

Проте, якщо Україні не може експортувати овочі до Росії, то як ситуація на ринку Росії впливає на ринок України? Все дуже просто – Росія скуповує капусту, моркву, буряк та інші овочі скрізь, де тільки може. Білорусь традиційно була великим постачальником, але у 2022 році теж зіткнулася з неврожаєм, тож почала закуповувати продукцію в Україні. На даний момент експорт овочів у Білорусь вигідніший за їх реалізацію на внутрішньому ринку України, і, неважко здогадатися, що ці українські овочі, ймовірно, потрапляють потім на ринок Росії.

Другий фактор, який призводить до зростання цін на овочі в Україні, також безпосередньо пов’язаний з Росією. У зв’язку з концентрацією російських військ на кордонах з Україною та загрозою вторгнення їх на територію країни, національна валюта України останніми тижнями активно девальвує. Це робить експорт ще більш прибутковим, отже, пропозиція овочів для внутрішнього ринку знижується. Відповідно, представникам роздрібної торгівлі доводиться підвищувати ціни, щоби закупити продукцію у овочівників.

У випадку з капустою додається ще один фактор – це зростання вартості імпорту. Адже зараз Україна вже імпортує капусту із Польщі. Якщо гривня девальвує, отже, навіть за незмінної ціни на капусту в Польщі, ціна на неї в Україні зростає пропорційно до девальвації гривні.

Звичайно, тут не можна не врахувати і фактор скорочення виробництва традиційних борщових овочів в Україні.

«В останні роки ціни на зернові виросли до рекордних рівнів, тоді як ціни на овочі борщового набору в Україні залишалися стабільними. Це майже вирівнювало дохід з одного гектара зернових із доходами з гектара овочів. Адже ризики при вирощуванні овочів набагато вищі, вирощувати їх складніше, зберігаються вони далеко не так добре, як зернові, втрати при зберіганні овочів набагато вищі і навіть ринкові ризики вищі в десятки разів, ніж у випадку із зерном, яке завжди можна легко продати. Це призвело до того, що багато овочівників та картоплярів в Україні відмовлялися від вирощування буряків, цибулі, моркви, капусти та картоплі на користь зернових», — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Чи знизиться ціни на овочі найближчим часом та у новому сезоні? На жаль, однозначної відповіді на це питання немає, хоча аналітики підтверджують різке зростання площ під ранньою капустою, яку вже зараз у південних регіонах Узбекистану та Таджикистану починають прибирати. Не виключено, що в лютому вона вже з’явиться на ринку України, що може призвести до зниження оптових і роздрібних цін на капусту.

Щодо інших овочів, то за ними, найімовірніше, особливого зниження рівня цін найближчими місяцями в Україні очікувати не варто, враховуючи ситуацію з виробництвом та логістикою в інших країнах регіону.

А ось думки щодо перспектив нового врожаю розділилися. Багато учасників ринку вважають, що високі ціни призведуть до різкого зростання площ в Україні. У той самий час інші вказують на чинник різкого зростання вартості матеріально-технічних ресурсів, особливо добрив, що може бути стримуючим чинником нарощування площ, і навіть може негативно позначитися на врожайності овочів.

 

 

 

Back to top button