Україна

Черкаський митрополит УПЦ МП отримав нову підозру


Черкаський митрополит УПЦ МП отримав нову підозру

Митрополит під час домашнього арешту записував провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні.

Митрополит Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосій отримав нову підозру за те, що під час домашнього арешту публічно розпалював релігійну ворожнечу. Про це повідомила СБУ у п’ятницю, 6 жовтня.

У спецслужбі нагадали, що на початку цього року митрополиту повідомили про підозру за фактами заперечення збройної агресії РФ та поширення закликів до міжконфесійної ворожнечі. А у квітні суд відправив його під домашній арешт і приступив до розгляду матеріалів провадження по суті.

В цей час митрополит у власній домівці почав записувати провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні.

СБУ встановила, що клірик зневажливо висловлювався про вірян та священнослужителів інших конфесій. Також він намагався дискредитувати правоохоронців, які проводили безпекові заходи на території релігійних громад області.

“Після запису пропагандистських відео їхній автор у рясі поширював деструктивний контент на Ютуб-каналі сайту Черкаської єпархії УПЦ МП. Тим самим митрополит діяв на користь країни-агресора і намагався дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в регіоні”, – йдеться у повідомленні.

Експертизи підтвердили факти злочинних дій митрополита. А під час обшуків за місцем його проживання виявлено провокативне відео фігуранта, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які він використовував для запису і поширення ворожого контенту.

На підставі нових доказів митрополиту повідомлено про ще одну підозру за статею про порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно (ст.161 КК України).

Вирішується питання щодо обрання нового запобіжного заходу, але вже у виді тримання під вартою.

Нагадаємо, на співпраці з Росією було викрито понад 60 кліриків УПЦ МП. СБУ повідомила про підозру для 26 представників церкви, 19 із них вже отримали судові вироки.

СБУ затримала священника УПЦ МП, який торгував російською зброєю

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button