Україна

Черги до ТЦК: чому поспішають чоловікиСюжет


Черги до ТЦК: чому поспішають чоловіки

Від 18 травня усі чоловіки у віці 18-60 років повинні протягом 60 днів оновити свої військово-облікові дані.

Новий Закон про мобілізацію ще не вступив в дію, а військовозобов’язані вже вишиковуються у величезні черги, щоб оновити свої дані в ТЦК. Так, напередодні соцмережами розлетілось фото такої черги біля одного з київських військкоматів. Чому поспішають українці – далі в сюжеті.

Неочікуваний запит

За словами авторки світлини, її син вже третій день не може потрапити до ТЦК. Мовляв, щодня туди приходять близько сотні чоловіків, а потрапляють не більше 10-20 людей. Дехто займає чергу з шостої ранку.

Окрім цього на одному з маркетплейсів послуг вже з’являються оголошення з проханням відстояти чергу біля ТЦК. Умова – прийти туди о 5-й ранку, внести певну людину у список і простояти 3 години. Оплата за таку послугу – тисяча гривень готівкою.

 t.me/Киевский движ

Чому так сталося

Як відомо новий Закон про мобілізацію набере чинності 18 травня. Однією з норм, яка стосується мільйонів чоловіків у віці від 18 до 60 років, є обов’язок уточнити свої облікові дані протягом 60 днів.

В документі прописано, що оновити інформацію особа може в електронному кабінеті призовника, Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Територіальних центрах комплектування (ТЦК).

Водночас схему електронного уточнення даних або як це можна буде зробити через ЦНАП ще не продумали. Більше того, речник Міноборони анонсував, що електронний кабінет для призовників запрацює лише в червні.

Тобто, військовозобов’язані вже зараз побоюються, що військкомати не встигнуть протягом двох місяців оновити дані мільйонів чоловіків.

Моделювання роботи ТЦК

Побоювання українців вже підтвердили журналісти. Так видання texty змоделювало чи стигнуть ТЦК оновити дані всіх охочих. За власними спостереженнями авторів у 2022 році у Києві один кабінет у ТЦК протягом дня приймав 30-40 осіб, а для реєстрації їх потрібно пройти декілька.

Загалом зараз в Україні працює 178 військкоматів. Якщо ЦНАП та електронний кабінет не запрацюють, то ТЦК мають обслужити приблизно 7 904 000 чоловіків. До повномасштабного вторгнення в Україні проживало трохи менше ніж 10,5 млн чоловіків віком від 18 до 59 років (без урахування окупованих Криму та Донбасу). З цієї кількості відібрали 1,3 млн нині службовців у силах оборони, 659 тис. втікачів від війни, 569 тис. осіб, втрачених через окупацію, і ще 25 тис. ув’язнених.

Сценарій 1

Згідно з чинним графіком, більшість київських ТЦК приймають громадян всього вісім годин на тиждень (двічі на тиждень з 9:00 до 13:00). За цим сценарієм один середньостатистичний український ТЦК має обслуговувати близько 1110 відвідувачів на день. І реєструвати 693,8 військовозобов’язаних за годину (з огляду на те, що щодня у них у середньому всього 1,6 прийомної години).

Сценарій 2

ТЦК оновлюватимуть дані протягом 40 робочих годин на тиждень, тобто по 8 годин на день, крім вихідних. Тоді потрібно буде реєструвати 139 осіб на годину.

Сценарій 3

ТЦК обслуговуватимуть громадян по 8 годин на день без вихідних протягом 60 днів. У такому разі вони повинні ставити на облік 93 осіб на годину.

Звернення військових до громадян

Адвокат Микола Максимов додає, що якщо військкоми не встигнуть з оновленням даних, то потенційно в розшук можуть оголосити близько двох мільйонів чоловіків призивного віку.

Якщо людина не оновила персональні дані, то ТЦК звертається до поліції, яка вносить цю людину до відповідної бази розшуку. Поліцейські будуть намагатися знайти цю людину”, – пояснив адвокат в коментарі ТСН.

За його словами, в пошуку будуть задіяні дільничні і патрульні поліцейські. До цього адвокат додає: “Крім цього, судом може бути накладено штраф у діапазоні до 25 тис. грн. Якщо він не сплачений, тоді інформація передається до виконавчої служби. Остання вносить людину до реєстру боржників, накладається арешт на майно цієї людини, обмежується її користування банківськими картками”.

Також військовозобов’язаного, який не перебуває на обліку та не оновив дані, можуть зупинити на вулиці або на блокпосту і поліція матиме право доправити людину до ТЦК.

Тому сьогодні пресслужба Сухопутних військ звернулася до громадян і запевнила, що ТЦК працюють цілодобово, тож усі бажаючі можуть поновити свої дані чи стати на облік у будь-який час.

“Це добре, що велика кількість людей вирішила оновити дані чи стати на облік. Але хочемо вам повідомити: Територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7. Ви можете прийти у будь-який зручний для вас час“, – йдеться у повідомленні.

Також військові нагадали, що можна попередньо зателефонувати до ТЦК.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + 4 =

Back to top button