Україна

Через війну загинуло понад 4 тисячі цивільних – ООН

Через війну загинуло понад 4 тисячі цивільних – ООН

Фото: ГУНП Киевской области

Реальні цифри загиблих є значно вищими, бо не з усіх територій, де точилися бої, можна оперативно отримати інформацію

Більшість людей загинули через вибухові пристрої з великою зоною ураження, обстріли з важкої артилерії та реактивні системи залпового вогню, а також ракетні й авіаудари.

 

В Україні втрати серед цивільних осіб з 24 лютого, коли Росія почала війну, до 24:00 26 травня становили 8 766 цивільних, зокрема 4 031 загиблий, повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) у п’ятницю, 27 травня.

 

“УВКПЛ вважає, що фактичні цифри є значно вищими, оскільки отримання інформації з деяких місць, де велися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень досі в очікуванні на підтвердження”, – наголошується в документі щодо даних ООН.

 

Відповідно до нього, це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька обл.), Ізюма (Харківська обл.) і Попасної (Луганська обл.), де є повідомлення про численні жертви серед цивільного населення. Вони підлягають подальшій верифікації та не включені до вищенаведеної статистики.

 

“Причиною більшої частини випадків загибелі чи поранення цивільних осіб було застосування вибухових пристроїв із великою зоною ураження, у тому числі обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні й авіаудари”, – йдеться у зведенні.

 

За підтвердженими даними ООН, загинуло 1 529 чоловіків, 995 жінок, 100 хлопчиків і 92 дівчинки, тоді як стать 69 дітей та 1 246 дорослих поки не вдалося встановити.

 

Серед 4 735 поранених – 132 хлопчики і 110 дівчаток, а також 164 дитини, стать яких поки не вдалося встановити.

 

Порівняно із зведенням двома днями раніше, загинула дитина і ще двох було поранено.

 

Найбільше загиблих – у Донецькій та Луганській областях. Опівночі 27 травня там було зафіксовано 2 145 загиблих і 2 132 поранених на території, контрольованій урядом, і 129 загиблих і 541 поранений на території, контрольованій самопроголошеними “республіками”.

 

В інших регіонах України, під контролем уряду (у Києві, а також у Житомирській, Запорізькій, Київській, Сумській, Одеській, Миколаївській, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Черкаській та Чернігівській областях), ООН зафіксувала 1 757 загиблих і 2 062 поранених.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button