Україна

Через протести в Казахстані в Україні подорожчає автогаз – експерти

Експерти радять постачальникам якомога швидше шукати альтернативи, хоча одразу визнають, що Росія обмежує свої поставки, а Білорусь вичерпала потенціал

На тлі протестів у Казахстані запровадили державне регулювання цін на бензин, дизпаливо та скраплений газ на 180 днів.

Саме звідти Україна, яка залежить від імпорту енергоносіїв, отримує значну частку пального і тому експерти попереджають про можливі проблеми із його постачанням, а відтак, й про зростання цін, – інформує 1News.

За даними Держстату, за січень-жовтень 2021 року в українському імпорті із Казахстану енергоносії та паливо складали 66%.

А за підрахунками UA-Energy, Казахстан є четвертим найбільшим постачальником нафтопродуктів до України – після Росії, Білорусі та Литви.

Головна позиція – скраплений або автогаз. Саме через різке підвищення цін на нього у Казахстані спалахнули перші протести. І саме на нього припадає левова частка імпорту палива з Казахстану.

За інформацією консалтингової групи А-95, за підсумком 2021 року, на казахстанських постачальників припало близько 27% українського споживання скрапленого газу, а в останні кілька місяців цей показник сягав 33%.

“Казахстан завжди був основною альтернативою Росії й Білорусі, а сьогодні саме казахстанський канал потрапив під загрозу перекриття, що може порушити крихкий баланс українського ринку скрапленого газу”, – каже аналітик “А-95” Артем Куюн.

Експерти компанії радять постачальникам якомога швидше шукати альтернативи, хоча одразу визнають, що Росія обмежує свої поставки, а Білорусь вичерпала потенціал.

“Тепер трейдери займуть вичікувальну позицію, а у разі припинення або скорочення відвантажень газу з Казахстану зростання цін буде практично неминучим”, – прогнозує Куюн.

Втім, у А-95 поки що не прогнозують для України таких наслідків подорожчання пального, як у Казахстані.

“Перехід України на ринкові рейки, що давно відбувся, виключає трагічні сценарії зростання цін, як це сталося в Казахстані, – каже Артем Куюн. – Дорога альтернатива додасть цінам не більше 1 грн/л, а за нестачі продукту у споживачів завжди залишиться альтернатива у вигляді бензину”.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button