Україна

Чаленко: Блокування мовлення каналів UkrLive і “Перший Незалежний” на YouTube може мати зовнішній фактор – 1News

Ігор Чаленко
Фото з відкритих джерел

Блокування мовлення каналів UkrLive і “Перший Незалежний” на YouTube може мати зовнішній фактор, оскільки немає прямого відношення з рішенням РНБО щодо санкцій. Про це в ефірі “Першого Незалежного” заявив голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Як мене, тут немає прямого відношення з рішенням РНБО щодо санкцій, за якими вас видалили з ефіру. Тому що раніше, коли схожа ситуація відбувалась, наприклад з NewsOne, “112 Україна” та ZIK, їх трансляція була припинена виключно на території України, виходячи з рішення РНБО. Тоді дійсно українська влада посилалася. Тобто, цілком можливо, що тут є і зовнішній фактор щодо блокування двох каналів – “Перший Незалежний” та UkrLive”, – зазначив експерт.

При цьому Чаленко додав, що такі дії влади не ефективні і радше направлені проти неї самої.

“Дивлячись на те, що сьогодні насправді диверсифікована можливість видавати сигнал, то знаєте в YouTube один канал закрили, а я зараз фіксую кількість ваших глядачів, – не сильно і втратили. Дійсно можна відкривати і нові ледь не кожного дня. Тобто, для кого це блокування?! Ще гірше собі роблять”, – резюмував він.

https://www.youtube.com/watch?v=zt63KiwwsfM

Нагадаємо, Телеканали UkrLive і “Перший Незалежний”, раніше незаконно закриті київською владою, змінили майданчики в YouTube через акт цензури з боку американської компанії.

У ніч на 4 лютого платформа YouTube закрила ряд акаунтів, з яких вели мовлення незалежні канали, спробувавши таким чином позбавити громадян України можливості дізнаватися правду про ситуацію в країні і у світі від журналістів телеканалів UkrLive і “Перший Незалежний”.

Нагадаємо, YouTube-канал “112 Україна”, на якому відбувалося мовлення каналу UkrLive, є володарем “Золотої кнопки” YouTube, що означає більш ніж 1 мільйон підписників, по понад 600 тис. підписників було у каналів NewsOne і ZІK. У каналу “Перший Незалежний” менш ніж за рік мовлення понад 180 тисяч підписників, а у каналу UkrLive за 2 місяці мовлення – 150 тисяч. Сумарно загальне число підписників на закритих каналах становило понад 2,5 мільйона людей, що свідчить про величезний інтерес до інформації, яка звучить в ефірах телеканалів.

“Фактично з одного боку українська влада в 2021 році незаконно закрила п’ять телевізійних каналів, які її критикували. З іншого боку – американська корпорація YouTube намагається позбавити українських глядачів можливості знати правду. Ми вважаємо ці дії цензурою”, – заявили колективи телеканалів та пообіцяли глядачам продовжити свою роботу.

Зараз канал UkrLive можна дивитися тут

А канал “Перший Незалежний” – тут


Джерело

Back to top button