Україна

Битва за плацдарм. Загострення у ХерсоніСюжет


Битва за плацдарм. Загострення у Херсоні

Українським силам вдалося перекинути на лівий берег Дніпра три бригади, повідомляє Guardian із посиланням на неназваних чиновників.

Ситуація на лівому березі на Херсонщині загострюється. Наявність відразу кількох тактичних плацдармів ЗСУ на окупованому росіянами лівому березі Херсонської області — це факт, що вже відбувся. При тому, що керівництво української армії жодного разу не підтверджувало та не спростовувало його. А ось президент Володимир Зеленський 8 листопада казав про “хороші кроки на Херсонщині”, а 14 листопада голова його офісу Андрій Єрмак прямо заявив, що “українські сили закріпилися на лівому березі Дніпра”.
 
Інтенсивність наростає
 
“Значні сили, описані як три бригади, зайняли позицію на іншому березі Дніпра, яку росіяни не змогли вибити, хоча незрозуміло, скільки бронетехніки українські військові змогли переправити через річку”, – цитує The Guardian західних чиновників.
 
Незважаючи на успіх ЗСУ, чиновники очікують, що Україна, швидше за все, зможе досягти лише поступового прогресу “по селу за раз”, темпи якого аналогічні літньому контрнаступу в районі Орєхова та Великої Новосілки.
 
Географічний масштаб зусиль ЗСУ на лівому березі Херсонщини значно більший, ніж зараз відображає будь-яке доступне відкрите джерело, констатували аналітики ISW. 15 листопада ці операції тривали: російські “військори” заявляли, що українські сили здійснили нібито невдалі атаки з центру села Кринки (30 км на північний схід від Херсона, 2 км від Дніпра). За даними російських джерел, ЗСУ також проводять спроби атак поблизу Заплави та Піщанівки. Представник ОК Південь Наталія Гуменюк заявила, що українські війська на Херсонщині відкидають російські сили на 3-8 км від східного берега Дніпра. Водночас окупанти намагаються зупинити цей поступ ЗСУ, пишуть експерти ISW.
 
The Wall Street Journal з посиланням на українських бійців повідомила, що окупанти застосовують важкі міни, снайперів та важку артилерію, реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) та авіаудари, щоб зупинити українські сили на лівобережжі Дніпра. Російські «військкори» також заявляли, що окупанти під час власних контратак нібито змусили українські сили відійти з деяких районів на південь від села Кринки, зокрема біля Козачих Таборів, а також біля Антонівського мосту. Однак ISW не може підтвердити ці заяви окупантів.
 

 
Без повітряних замків
 
Морпіх 36-ї бригади Валерій Прозапас, коментуючи інформацію щодо боїв на лівому березі Херсонської області, заявив, що йде рутинна бойова робота і не потрібно “малювати повітряних замків”.
 
“Коли це все переходить у прямий ефір, це все не дуже добре відбивається на діях підрозділів ЗСУ. Ситуація там непроста. Я закликаю всіх не малювати собі повітряних замків”, – сказав він в ефірі Радіо Свобода.
 
За його словами, швидких проривів на лівому березі не варто чекати, битва затягнеться не на один тиждень, а швидше за все, не на один місяць. Тому що бойові порядки окупаційної армії дуже добре підготовлені до оборони.
 
Прозапас заявив, що ЗСУ працюють на лівому березі Дніпра, але говорити про якісь стратегічні, проривні дії — не можна.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button