Україна

Брифінг Зеленського: стосунки із Залужним і мобілізаціяСюжет


Брифінг Зеленського: стосунки із Залужним і мобілізація

Глава держави відповів чи має розбіжності з Генштабом та які плани у військових щодо мобілізації.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 грудня провів щорічну пресконференцію. Зустріч з журналістами довгий час тримали у секреті. Точні місце і час повідомили акредитованим кореспондентам незадовго до брифінгу. До слова їх було близько 100. Що цікавого розповів глава держави – далі в сюжеті.

Військові просять 500 тисяч новобранців

Під час пресконференції президент повідомив, що Генштаб запропонував мобілізувати до Сил оборони ще 500 тисяч людей. За його словами, цю проблему Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний порушив під час Ставки.

“Питання дуже чутливе, вони звернулися щодо потенційних контрнаступальних дій. Вони запропонували додатково мобілізувати 450-500 000 осіб. Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок, тому що це питання людей, справедливості, обороноздатності та фінансів”, – сказав Зеленський.

Також президент запевняє, що ставить перед військовими питання демобілізації частини війська, яка захищає Україну ще з початку повномасштабного вторгнення.

“Мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень. Тому я як президент України та людина, яка багато свого часу віддає, щоб знайти фінансову підтримку для України, хотів би розуміння від прем’єр-міністра, міністра фінансів, а звідки брати гроші”, – додав Зеленський.

Окрім цього президент “заступився” за цивільних і визнав, що “фінансовий вклад” від населення потрібен для підтримки наших воїнів.

“Ми повинні з вами розуміти, що зарплату їм платять наші люди, наше населення, люди, які сплачують податки. Коли ми говоримо про ту чи іншу мобілізацію, ми повинні знати, що один воїн – це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки. І тому візьміть 500 тисяч людей, помножте на 6 і зрозумійте, як мені і уряду, всім нам знайти плюс три мільйони платників податків з січня місяця”, – сказав президент.

Стосунки із Главкомом

Низка питань від журналістів стосувалась можливого конфлікту Офісу президента з Генштабом. На це Зеленський відповів: “Робочі у мене стосунки з Залужним…Він має відповідати за результати на полі бою як Главком, разом із Генштабом. Є багато там питань. І також командувач (ОСУВ) Таврії, який оперативним командуванням займався”.

“Наступ – це складне питання: щось було, чогось не було, чогось не вистачає… Потрібні міцні кроки і результати від Головнокомандувача ЗСУ… Планую працювати. Чекаю від військових рішень щодо мобілізації і дуже конкретних речей на полі бою… У мене немає з ним питань про особисте. Все особисто у мене з дружиною”, – додав Зеленський.

Водночас президент прямо не відповів на запитання журналістів, чи збирається звільняти Залужного. Глава держави наголосив, що раніше не коментував чутки про можливий конфлікт, зауваживши: “Навіщо комусь допомагати”.

А щодо інших чуток про можливу зміну військового керівництва через ситуацію фронті Зеленський відповів: “До кінця року Україна матиме розуміння своїх наступних кроків на фронті”.

“Марьяна і Валєра люблять лайки”

Не оминули увагою кореспонденти і гучні заяви нардепки від Слуги народу Мар’яни  Безуглої. Журналісти запитали президента що він думає про її звинувачення щодо Залужного і чи поділяє позицію своєї соратниці.

На це Зеленський відповів, що і Головнокомандувач є його представником, як і всі ті, кого він призначав або хто з ним прийшов.

“Комусь дуже вдячний, за когось дуже соромно. Що стосується будь-яких коментів у Facebook, вибачте, я не займаюся цим. У мене немає часу. Щоденних зайвих діалогів, безрезультативних. Я використовую соцмережу як майданчик, як платформу на якій я можу відповісти на ті чи інші запитання…, а також як формат спілкування з нашими партнерами”, – сказав глава держави.

“Що стосується Мар’яни, Валєри, є ще кілька людей. Вони всі дуже люблять коментувати, лайкати у Facebook, дуже часто там спілкуються. У них діалоги. Вони з перших днів, то вони разом їздять на фронт. То вони сваряться. Це складні питання для мене. Мені здається, нам всім треба давати результат державі. А селфі встигнемо”, – додав Зеленський.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button