Україна

Бріджит Брінк – що відомо про призначення нового посла США в Україні – 1News

Топ-новина

Топ-новина


фото з відкритих джерел

Процедура ухвалення її кандидатури уже розпочалася, американська сторона от-от офіційно повідомить про нове призначення

У середу, 2 лютого, Україна отримала запит Сполучених Штатів Америки на призначення Бріджит Брінк послом США в Україні. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, дипломатичне відомство уже запустило відповідну процедуру узгодження її кандидатури.

Далі розповідаємо про особистість і кар’єру Бріджит Брінк та практику Сполучених Штатів стосовно призначення своїх послів в Україні.

Що відомо про призначення нового посла США в Україні

Ще до офіційної заяви від міністра закордонних справ України про те, що Бріджит Брінк стане послом США в Україні, повідомила низка американських ЗМІ, зокрема видання Bloomberg та CNN, посилаючись на власні джерела.

Станом на 4 лютого Київ уже отримав відповідний запит від США, а дипломатичне відомство розпочало процедуру погодження кандидатури Бріджит Брінк. 

“Я можу підтвердити, що Україна отримала запит США на призначення пані Бріджит Брінк послом США в Україні, й МЗС уже запустило відповідну процедуру узгодження її кандидатури”, – сказав Дмитро Кулеба. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба


Фото з відкритих джерел

Міністр також підкреслив, що у кожній країні є визначена процедура узгодження кандидатури посла, і після цього ухвалюється рішення. Тож в Україні також запущена така процедура, і коли всю інформацію буде зібрано, ухвалюватиметься політичне рішення. Схвалення від іноземного уряду є частиною стандартного процесу вибору послів і традиційно займає від кількох днів до кількох тижнів. 


Фото з відкритих джерел

Процедура призначення посла США в Україні почалася саме зараз на тлі загострення ситуації біля українсько-російського кордону та розмов щодо “ймовірного вторгнення Росії до України”. 

1News за темою: США попередили Україну про фейкове відео Росії, – Кулеба

Біографія та кар’єра Бріджит Брінк

Бріджит Ен Брінк народилася у штаті Мічиган, отримала ступінь бакалавра політології у Кеньйон-коледжі в Огайо і два ступені магістра — з міжнародних відносин та політичної теорії — у Лондонській школі економіки. Володіє російською, сербською, грузинською і французькою мовами. Протягом 25-ти років вона працювала дипломатом у різних країнах світу у різних політичних реаліях. Наразі Бріджит Брінк працює у Словаччині, очолюючи там американську дипломатичну місію. У Державному департаменті США її вважають досвідченою дипломаткою, яка добре орієнтується у ситуації в східній Європі.  

Бріджит Брінк
Фото з відкритих джерел

Дипломатичну кар’єру пані Брінк розпочала у Державному департаменті США у 1996 році. Далі, у 1997-1999 роках, була консульським політичним співробітником у посольстві США у Белграді (у розпал війни на Балканах).

“Я розпочинала свою кар’єру на Балканах у 1990-х. Досвід, який я отримала там, допоміг мені побачити, як швидко громадський порядок може впасти, і це призводить до війни”, – зазначала Бріджит Брінк в одному зі своїх інтерв’ю.

Вона розповідала також, що досвід роботи у Сербії зміцнив у ній “глибоку та стійку віру у важливість вільної преси, сильного громадянського суспільства та демократичної системи, заснованої на верховенстві права”.

1News за темою: У США уточнили умови вступу України до НАТО

До 2002 року Бріджит Брінк працювала референтом з Кіпру, а до 2004 року – спеціальним помічником заступника секретаря Державного департаменту США з політичних питань у Європі.

У 2005-2008 роках Брінк обіймала посаду політико-економічного керівника у Тбілісі. Після цього вона зайняла посаду заступника директора у справах Південної Європи у Державному департаменті США. Тут до її обов’язків входило керівництво розробкою і впровадженням політики США щодо Східної Європи, зокрема і щодо України.


Фото з відкритих джерел

У 2009-2010 роках Бріджит Брінк працювала у президентській Раді національної безпеки як директор з питань Егейського моря і Південного Кавказу, беручи участь у координації зовнішньої політики США і просуванні їхніх інтересів у відносинах з Туреччиною, Грецією, Кіпром, Грузією, Азербайджаном і Вірменією.

У 2011 році продовжила роботу у Грузії на посаді заступниці глави місії посольства США у Тбілісі.

У 2014-2015 роках працювала заступницею глави місії у посольстві США у Ташкенті. Далі протягом трьох років була заступницею помічника держсекретаря у Бюро європейських та євразійських справ. Зрештою у травні 2019 року після призначення тодішнім президентом Дональдом Трампом стала Надзвичайним і Повноважним Послом США у Братиславі.

1News за темою: США почали перекидати військових до Європи

Що передувало призначенню Брінк і хто раніше очолював американську місію в Україні

Сполучені Штати Америки вже майже три роки не призначали свого посла до України. У травні 2019 року американська пані посол Марі Йованович залишила посаду після особистої вимоги тодішнього президента США Трампа через звинувачення у нелояльності. Справа у тому, що на її адресу прозвучали звинувачення від адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані. Цікаво, що у жовтні 2019 року вона стала фігуранткою процесу щодо дострокової відставки президента Трампа, виступивши на закритих слуханнях у Конгресі в межах розслідування про імпічмент.

Мары Йованович
Фото з відкритих джерел

Тоді представники Демократичної партії у Сенаті США назвали дострокове звільнення Марі Йованович ганебним і політично вмотивованим. Одразу після її відставки на посаду посла США в Україні пропонували кандидатуру колишнього генерал-лейтенанта Кейта Дейтона, але його не призначили. Відтоді уже протягом майже трьох років в Україні немає посла США, а американську місію у Києві очолюють повірені у справах України. Спершу ним був Вільям Тейлор, котрий був послом США у 2006-2009 роках, та Крістіна Квін – вона очолює місію зараз.

Тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін
Фото з відкритих джерел

Протягом 1992 року послами США в Україні були Джон Гундерсен та Роман Попадюк. У 1993-1997 роках американську дипмісію у Києві очолював Вільям Грін Міллер, а у 1998-2000 роках – Стівен Пайфер. Протягом періоду з 2000 по 2003 роки американським послом в Україні був Карлос Паскуаль, а у 2003-2006– Джон Хербст. З 2006 по 2009 року посольство очолював Вільям Тейлор, у 2009-2013 посаду посла обіймав Джон Теффт, у 2013-2016 роках – Джеффрі Паєтт, а у 2016-2019 – Марі Йованович

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button