Україна

Брати-зрадники. Хто навів Іскандер на ГрозуСюжет


Брати-зрадники. Хто навів Іскандер на Грозу

30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон виїхали на територію РФ ще минулого року, перед визволенням села Гроза від окупантів.

Внаслідок удару російської армії по селу Гроза Харківської області загинуло 55 мирних жителів, серед них – малолітня дитина. Шестеро дітей залишилися повними сиротами. Росіяни спеціально вдарили по кафе, в якому прощалися із загиблим військовим Андрієм Козирем. Чоловік отримав смертельне поранення у Попасній. Його поховали на Дніпропетровщині, проте син Денис вирішив перепоховати батька на батьківщині. Денис та Андрій Козирі раніше жили у Польщі, проте з початком вторгнення РФ повернулися захищати Україну. Денис Козир разом із 20-річною дружиною Ніною також загинули у кафе. Теракт у Грозі одночасно забрав найбільшу кількість життів в Україні в 2023 році зі всіх подібних злочинів Росії. СБУ встановила, що навели російських військових на поминки місцеві колаборанти, жителі села, які втекли до Росії після звільнення Грози від окупації.
 
Російські поліцаї
 
Володимир Мамон до 24 лютого працював в українській поліції, а після окупації села Грози перекинувся на бік ворога. Сім’я Мамонов погодилася співпрацювати з росіянами одразу після їхнього приходу в село. Володимир Мамон, два його брати Дмитро та Олександр, а також отець Сергій – усі були колабораціоністами, за словами місцевих мешканців. СБУ станом на сьогодні не згадує Сергія та Олександра Мамонов як підозрюваних.
 
Від росіян Мамон отримав вогнепальну табельну зброю та автомобіль ВАЗ-2121 Нива з маркуванням “z”. Після чого разом із російськими військовослужбовцями почав патрулювати територію. Мамон активно агітував та схиляв місцевих до співпраці з росіянами у незаконному правоохоронному органі.
 
Зрадник-поліцейський сумлінно служив новому начальству: грабував земляків, видавав місця проживання ветеранів АТО та звозив людей до поліцейської дільниці на допити. У середині березня Мамон забрав у колишнього ветерана АТО мікроавтобус Фольксваген Т-4 на потреби окупантів, у квітні вилучив службовий автомобіль Рено Дастер у свого колеги-поліцейського.
 
Влітку 2022 року ГБР заочно повідомило Володимира Мамона про підозру в державній зраді. 12 жовтня Київський районний суд Полтави має провести засідання у справі Мамона.
 
Молодший брат, 23-річний Дмитро, теж підозрюваний у причетності до наведення ракети, служив у поліції з осені 2019 року.
 
СБУ опублікувала російські паспорти братів Володимира та Дмитра Мамонових, а також їх посвідчення поліцаїв у лавах окупаційної влади. Вони виїхали на територію РФ ще минулого року, перед визволенням села Гроза від окупантів. Проте вже з Росії дистанційно залучали до співпраці мешканців підконтрольних Україні територій та формували власну мережу інформаторів.
 
Вбили своїх родичів
 
За даними СБУ, з початку жовтня 2023 року брати Володимир та Дмитро Мамони почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов’язково загинуть мирні жителі — їхні знайомі із села Гроза, зокрема й ті, хто надавав їм інформацію.
 
Володимир Мамон “докладно” дізнався в односельців, хто буде на поминках, де вони будуть і коли, а потім передав дані своїм кураторам. Журналісти припускають, що під час ракетного удару по кафе в Грозі загинула, принаймні, одна родичка Мамонов, 56-річна Наталія Мамон.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button