Україна

Блоковано доступ спецслужб РФ до проектної документації двох АЕС України


Блоковано доступ спецслужб РФ до проектної документації двох АЕС України

Службою безпеки блоковано протиправні дії по відношенню до проектної документації станцій з боку спецслужб Росії.

 
 
 
 
Служба безпеки України завадила російським спецслужбам отримати доступ до проектно-конструкторської документації двох діючих українських атомних електростанцій. Про це повідомляє прес-центр СБУ.
 
Повідомляється, що йдеться про матеріали Запорізької та Південноукраїнської АЕС.
 
“Ця документація зберігалася у Харківському інституті Енергопроект, контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Тут ще у радянський період розроблялися генеральні проекти Запорізької та Південноукраїнської АЕС, а недавно проектувалися їхня модернізація та технічне переоснащення”, – зазначають в СБУ.
 
Оперативники спецслужби заздалегідь отримали інформацію про спроби встановити контроль над цією державною проектною установою.
 
“Встановлено, що дійсною метою посягань було отримання у своє розпорядження проектної документації АЕС, що створювало реальну загрозу заподіяння шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України”, – йдеться у повідомленні.
 
У СБУ повідомляють, що до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій Харківського проектного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, пов’язаної зі спецслужбами країни-агресора, а після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками пакета акцій стали українські фізичні та юридичні особи.
 
“У результаті проведених слідчих дій Службою безпеки блоковано протиправні дії щодо проектної документації з боку спецслужб Росії. Архівну документацію вилучено, на неї судом накладено арешт. Наразі СБУ встановила виконавців і замовників цієї оборудки. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ознаками ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство), перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами країни-агресора”, – повідомляє прес-служба СБУ. 
 
Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру у держзраді колишньому начальнику поліції Вінницької області. Йому інкримінують підготовку для ФСБ “плану” терактів проти мирних жителів України.
 
Раніше СБУ затримала в Одесі російського агента, який працював на ФСБ і надіявся “отримати” квартиру в Криму.
 
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button