Україна

Більшість українців підтримують незалежність України – опитування


Більшість українців підтримують незалежність України - опитування

Для українців День незалежності зараз – це найважливіше з нерелігійних свят. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України.

Абсолютна більшість українців, щонайменше 87%, підтримують незалежність України. Лише 0,3% вважають, що Україні слід об’єднатися з РФ. Такими є результати опитування КМІС.

“Ставлення до Дня незалежності України з 2013 до 2024 року радикально змінилося. У 2013 році це свято було найбільш важливим або улюбленим для 12% українців, а у 2024 році – для 64%. У 2013 році це було одне з найменш популярних свят (менш популярним був тільки День Конституції), а зараз це одне з 3-х найпопулярніших свят в Україні, що поступається лише двом головним релігійним святам”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що КМІС регулярно у своїх опитуваннях ставив запитання “Як би Ви хотіли бачити стосунки України з Росією?”, де респондентам пропонували три варіанти відповідей: стосунки України з Росією мають бути такими самими, як з іншими державами – із закритими кордонами, візами, митницями; Україна та Росія повинні бути незалежними, але дружніми державами – з відкритими кордонами, без віз і митниць; Україна і Росія повинні об’єднатися в одну державу.

У контексті ставлення до незалежності перші дві опції разом відповідають прихильності незалежності, а третя опція зазначає противників незалежності. Разом решта респондентів, які не визначилися, залежно від періоду збору даних можуть по-різному трактуватися. Станом на 2024 рік, з огляду на різні проведені опитування, ми вважаємо, що переважна більшість із них вагаються між саме форматами стосунків із Росією, але водночас не піддають сумніву, що Україна має бути незалежною. Тобто перші дві опції разом дають нижню межу тих, хто хоче бачити Україну незалежною, однак до них можна додавати й більшість тих, хто “не визначився” з відповіддю.

Станом на лютий 2013 року (тобто майже за рік до Революції Гідності) абсолютна більшість українців – 81% – підтримували незалежність України (прагнули об’єднання з Росією – 16%). У 2024 році показник тих, хто виступає за незалежність (нижня межа), становить щонайменше 87% (а частка тих, хто прагне об’єднання з Росією, становить 0,3%). Крім цього, наразі 13% не визначилися зі своєю відповіддю на запитання. Вони як могли вагатися і “наближатися” до табору противників Незалежності, так і сумніватися у форматі відносин із Росією, але підтримувати Незалежність.

Дослідники вважають, що “більшість із них справді є прихильниками незалежності та скоріше вагаються, якою має бути конфігурація відносин із Росією (між незалежною Україною та Росією). Тому фактичний рівень підтримки незалежності вищий за зазначені 87% і, найімовірніше, становить щонайменше 90-95%”.

Також респондентів запитували, “Які з цих Державних свят України є для Вас найбільш важливими або улюбленими?”, у якому треба було обрати до 5 відповідей.

Згідно з даними досліджень, у 2024 році більшість населення України святкує Великдень та Різдво як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 68% відповідно. А далі йде День незалежності України – 64%.

“Для українців День незалежності зараз – це найважливіше з нерелігійних свят. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України (58%)”, – йдеться у звіті.

Новий рік, який усі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Великоднем, у 2024 році лише на п’ятому місці з відсотком у 47%. День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця мають відповідно 28%, 21%, 17%. Найменш популярні свята цьогоріч День перемоги та День праці (1 травня) – лише 11% і 4% українців святкують ці дати як улюблені або важливі.

“Як бачимо, ставлення до Дня незалежності України радикально змінилося. У 2013 році це свято було найбільш важливим або улюбленим для 12% українців, а у 2024 році – 64%. У 2013 році це було одне з найменш популярних свят (менш популярним був лише День Конституції), а зараз це одне з 3-х найбільш популярних свят в Україні, що поступається лише двом головним релігійним святам. Більш значущі конфігурації відбулися після широкомасштабного вторгнення”, – зазначається у звіті.

В аналізі ставлення до незалежності та до свята Дня незалежності України використовували дані омнібусних досліджень КМІС, проведених з 2013 до 2024 року. Запитання про те, які свята найбільш важливі або улюблені, залежить від дати проведення опитування. Що ближче до цього свята – то частіше його згадують респонденти. Тому для вивчення динаміки зазвичай ми запитуємо про свята щороку в той самий час (у лютому). Питання про ставлення до незалежності менш залежні від сезону збору даних.

Зазначається, що опитування в період до лютого 2020 року були проведені методом особистих (face-to-face) інтерв’ю, після – методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews). За географією, до лютого 2014 року опитування охоплювали всі території України, після лютого 2014 року не охоплювали тимчасово окупований Крим та окремі території Донецької та Луганської областей. Після лютого 2022 р. опитування не включають нові тимчасово окуповані території. Вибірка кожного опитування становить здебільшого близько 1000-2000 респондентів.

Нагадаємо, переважна більшість громадян України (86%) прагнуть залишитися в країні та будувати своє майбутнє саме тут.

Також повідомлялось, що більшість – 62% – опитаних українців готові воювати за свою країну. Це майже вдвічі більше за тих, хто не готовий – 33%.

 Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 + eleven =

Back to top button