Україна

Більшість українців підтримує повну заборону в країні УПЦ МП – опитування


Більшість українців підтримує повну заборону в країні УПЦ МП - опитування

На погляд 83% українців, держава має втутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату.

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) має бути повністю забороненою в Україні, вважає більшість українців. Про це свідчить опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

У грудні 2022 року 54% українців підтримували рішення щодо повної заборони, у травні 2023 року – 66%.

Також 83% українців вважають, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП. У грудні 2022 року таких було 78%, у травні 2023 року – 85%.

Ще 20% виступають за “м’якший” підхід: не повну заборону, але встановлення державного контролю та нагляду. У грудні 2022 року цю ідею підтримували 24%, у травні 2023 року – 19%).

Тільки 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

За даними КМІС, у всіх регіонах України більшість населення – від 76% на сході до 85% на заході й 86% в центрі – виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

На півдні й сході трохи менше тих, хто виступає за повну заборону: 55% і 46% проти, відповідно, 69% на заході й 68% в центрі.

На запитання про довіру до УПЦ МП 82% українців відповіли, що не довіряють цій церкві. Тоді ж як довіряють – 8%. Крім того, 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Нагадаємо, що клірика УПЦ МП засудили до 15 років тюрми за держзраду. Він видавав російській ФСБ інформацію про оборону Сумської області.

“Купував дрони для окупантів”: протоієрею УПЦ МП з Криму повідомили підозру

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one + 5 =

Back to top button