Україна

Бельгія передасть Україні 30 F-16, але є одне “але”


Бельгія передасть Україні 30 F-16, але є одне але

Брюссель обіцяє доставити три десятки винищувачів до кінця 2028 року. У Києві такі строки назвали “неприйнятними”.

Бельгія передасть Україні 30 винищувачів F-16, проте сам процес триватиме до кінця 2028 року.Про це у п’ятницю, 12 липня, повідомив заступник глави ОП Ігор Жовква в ефірі Свобода Live.

Він зазначив, що Україна вже має графіки постачання цих літаків від країн-партнерів, але “графіки є довготривалими”. Раніше президент Володимир Зеленський на Саміті НАТО у Вашингтоні розповідав, що РФ має 300 винищувачів, і Україні для того, щоб конкурувати з нею у небі, потрібно щонайменше половина цієї кількості.

“Нам дійсно треба та кількість літаків, про яку говорив президент. Ми маємо відповідні декларування від наших партнерів щодо кількості літаків. Ми знаємо ці чотири країни і знаємо кількість, яку вони обіцяють”, – сказав Жовква.

Він додав, що у безпековій угоді між Україною та Бельгією задекларовано 30 західних винищувачів, які доставлятимуть до кінця 2028 року. Жовква каже, що для Києва це є “неприйнятним”.

Також він зазначив, що важливим питанням є збільшення кількості тренувальних центрів для пілотів.

“Під час війни ми не можемо дозволити собі проходити цей тривалий період навчання, як прописано, можливо, в підручниках”, – зазначив Жовква.

Він також додав, що цей процес можливо оптимізувати.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна планує отримати шість літаків F-16 вже цього літа. А до кінця року їх кількість може збільшитись до 20.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 + thirteen =

Back to top button