Україна

Банки вперше з початку війни вирішили пом’якшити умови кредитування – НБУ


Банки вперше з початку війни вирішили пом’якшити умови кредитування - НБУ

Українські банки вперше з часу великої війни планують пом’якшити умови кредитування для малого та середнього бізнесу й населення.

Банки вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ планують у III кварталі 2023 року пом’якшити умови кредитування для малого та середнього бізнесу й населення. Про це в середу, 26 липня, повідомив Національний банк України з посиланням на опитування банків про умови банківського кредитування.

НБУ назвав п’ять висновків цього опитування:

  • Уперше з початку повномасштабної війни відзначається зростання попиту на споживчі кредити та кількості схвалених кредитних заявок бізнесу. Крім того, прогнозується обсяг позик як бізнесу, так і населення, в наступні чотири квартали продовжить зростати.
  • Банки й надалі очікують погіршення якості кредитного портфеля бізнесу, проте частка респондентів, що має негативні очікування, поступово зменшується з початку повномасштабної війни.
  • У II кварталі кредитні стандарти для бізнесу було дещо підвищено. Водночас у III кварталі, вперше з початку повномасштабного вторгнення, банки планують послабити корпоративні стандарти кредитування для МСП, короткострокових та гривневих кредитів. Вперше з 24 лютого 2022 року опитування зафіксувало збільшення кількості схвалених заявок на кредити бізнесу.
  • Другий квартал поспіль кредитні стандарти для населення пом’якшуються. У III кварталі банки планують пом’якшувати стандарти схвалення як для іпотечних, так і споживчих кредитів. Кількість схвалених заявок на позики населенню продовжує зростати.
  • Респонденти повідомили про зростання кредитного ризику та очікують на його підвищення у III кварталі.

Нагадаємо, раніше НБУ заявив, що в Україні продовжують покращуватись інфляційні та курсові очікування.

Крім того, Національний банк України у період з 17 по 21 липня продав 594,66 млн доларів, а купив тільки 3,78 млн доларів. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button