Україна

Банківські рахунки “Укрзалізниці” арештували за борги – ЗМІ

Арешт рахунків - це виконання одного із цих чотирьох рішень, яке передбачає повернення кредитору 13,7 млн дол і 99,7 млн грн

Банківські рахунки “Укрзалізниці” з 6 травня арештовані виконавчою службою за борги.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на відповідний документ відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту та постанову Госпсуду Києва, – інформує 1NEWS.

Зазначається, що 22 квітня 2021 року Верховний суд виніс рішення за чотирма справами, які стосуються боргів “Укрзалізниці” – усі чотири не на користь компанії.

“Згаданий арешт рахунків – це виконання одного із цих чотирьох рішень, яке передбачає повернення кредитору 13,7 млн дол і 99,7 млн грн. Три інші позови передбачають примусове стягнення з Укрзалізниці 34 млн дол і понад 300 млн грн. І це ще не кінець, адже кредитор, компанія VR Capital, загалом є тримачем боргу “Укрзалізниці” у 160 млн дол, які з усіма штрафами та пенями зрештою легко перетворяться на всі 300 мільйонів, а всього судових процесів більш як 25″, – пише видання.

Досі колапсу не сталося, бо, за інформацією ZN.UA, голова правління Ощадбанку, свідомо йдучи на порушення закону, наказу про арешт не виконав, залишивши “Укрзалізниці” хоча б операційний рахунок. Щоправда, часу дав лише тиждень, бо все ж не хоче стати фігурантом кримінального провадження через небажання уряду вирішувати проблему.

ZN.UA також зазначає, що є ухвала Печерського суду (“настільки втаємничена, що її навіть немає у судових реєстрах”), яка підтверджує можливість арешту коштів, але забороняє їхнє примусове перерахування кредитору, бо гроші на рахунках УЗ є доказом у терміново відкритому кримінальному провадженні проти VR Capital.

“Наші джерела у банках підтверджують, що арешт існує, але кошти просто “заморожені” якраз через цю ухвалу”, – додає ZN.UA.

Повідомляється, що видання не отримало відповідей на офіційні запити до прем’єра Дениса Шмигаля та міністра інфраструктури Владислава Криклія.

Back to top button