Україна

Банк Англії через інфляційний тиск підвищив облікову ставку до 0,5%, натомість Європейський центробанк залишив свою ставку незмінною – 1News


Фото з відкритих джерел

Європейський центробанк залишив свою ставку незмінною

Банк Англії через інфляційний тиск підвищив облікову ставку до 0,5%, натомість Європейський центробанк залишив свою ставку незмінною. Про це повідомляє пресслужба Європейського центробанку.

Британія таким чином підвищила ключову ставку на 25 базисних пунктів рішенням більшості членів Комітету з монетарної політики. Водночас 4 з 9 його членів підтримували більш різке підвищення – відразу на 50 б.п. Такий крок міг стати безпрецедентним з 1997 року.

Регулятор побоюється, що інфляція у країні цьогоріч пришвидшиться до 7%. Нагадаємо, що у грудні ціни у Британії зросли на 5,4%, що стало рекордом за 30 років. Водночас цільова інфляція центробанку становить лише 2%.

Крім того, Банк Англії розпочне скорочувати свій портфель цінних паперів, який за останнє десятиліття задля стимулювання економіки зріс до 895 млрд фунтів (1,2 трлн доларів). Також регулятор перестане реінвестувати виплати за бондами в межах політики кількісного пом’якшення.

У єврозоні, попри рекордну інфляцію, до підвищення ставок досі не готові. Європейський центральний банк продовжує утримувати облікову ставку на нульовому рівні, ставку за депозитами – на рівні мінус 0,5%.

При цьому ЄЦБ заявив, що скорочуватиме купівлю облігацій протягом 2022 року і повністю припинить купівлю активів впритул до моменту підвищення ставки.

Очільниця центробанку наголошує, що регулятор навряд чи зважиться на підвищення ставок до кінця року. Представники ринку до такої заяви поставилися скептично, адже країни єврозони перебувають у стані найшвидшого зростання цін за останні десятиліття.

Ринок очікував, що ЄЦБ підвищить ставку на 10 б.п. до вересня, але з публікацією останніх даних інфляцій прогнозують такий крок у липні. До кінця року аналітики прогнозують підвищення ставки на 30 б.п.

1News за темою: Американський регулятор не ризикнув підвищувати ставку

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України планує у березні підвищити облікову ставку на 100 базисних пунктів – до 11% річних із нинішніх 10%.

Також за словами першого заступника голови НБУ, ситуація змінюється і можуть бути різні чинники, які, можливо, виправлять ситуацію, і такого рішення ухвалювати не потрібно буде.


Джерело

Back to top button