Україна

Байден говорить про Україну, але не з Києвом

Білий дім підтримує Київ, але поки що президент США не поспішає розмовляти з президентом України

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили, що український президент запросив Джо Байдена з дводенним візитом на святкування 30-ої річниці незалежності України, а напередодні в Києві відбудеться самміт, присвячений відкриттю нового міжнародного формату переговорів щодо анексованого Криму – Кримської платформи. Досі не відомо чи запрошення України прийняли у Білому домі.

Про це йдеться в аналітичній публікації на сторінках польського видання Wyborcza, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Нещодавню заяву Байдена, яка підтверджує, що Сполучені Штати ніколи не визнають анексію Криму, українські експерти визнали жорсткою. Але схоже, відносини Вашингтона з Києвом йдуть не дуже добре. З боку Байдена можна побачити якщо не недовіру, то принаймні певну обережність. Наразі телефонної розмови між Байденом та Зеленським не було.

Альона Гетьманчук, директор Центру «Нова Європа», наголошує, що з часу інавгурації Байдена минуло більше місяця, тож питання про відсутність контактів стають неминучими.

«Ми чуємо збоку деякі неформальні запевнення американських партнерів, що така розмова відбудеться найближчим часом, але просто були інші пріоритети, і в цьому немає жодного прихованого контексту. Але така розмова вже повинна була відбутися, і Байден, безсумнівно, міг би знайти на це час. І те, що цього не було, є дипломатичним сигналом з американської сторони. Для мене це трохи парадоксальна ситуація, Байден багато говорить про Україну публічно, наприклад, у розмові з Путіним. Але чому він не може зателефонувати безпосередньо до українського президента? – риторично запитує Гетьманчук.

Колишній представник Державного департаменту США в справах України Курт Волкер писав про необхідність безпосередньої розмови Байдена і Зеленського в лютому 2021 року, вказуючи, що американський президент вже телефонував десяткам лідерів з різних країн.

На нижчих рівнях були встановлені контакти України з новою адміністрацією США. Відбулася телефонна розмова держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

«Це дуже добре, але також повинен бути контакт на найвищому рівні. На мою думку, це пов’язано з «українськими справами», пов’язаними з Байденом та його сином Хантером, та з публічно підслуханими розмовами між віце-президентом Байденом та президентом Порошенком. Крім того, з Києва постійно надходили новини про відкриття чи закриття деяких кримінальних справ, якимось чином пов’язаних із Байденом. І, схоже, все це досі робить Україну токсичною для Байдена» – зазначає Гетьманчук.

Хантер Байден засідав у раді директорів української гірничодобувної компанії Burisma. Його власником є ​​колишній міністр екології Микола Злочевський, якого підозрюють у корупції.

У липні 2019 року Дональд Трамп зателефонував Зеленському і наполягав на розслідуванні справи щодо корупції Джо Байдена та його сина Хантера, ставлячи у залежність від цього військову допомогу Україні. Зміст цієї розмови став причиною ініціювання першого імпічменту проти колишнього президента США.

Торік, у свою чергу, український депутат Андрій Деркач опублікував записи розмов віце-президента Байдена та президента Порошенка, які, на його думку, мали свідчити про те, що «Україною керував Байден». США визнали Деркача російським агентом і запровадили проти нього персональні санкції.

Все це може змушує американського президента бути обережним щодо України. Він повинен врахувати всі можливі ризики та реакції після розмови із Зеленським. І за словами Гетьманчука, видно, що він ще не готовий до такої розмови.

Після перемоги Байдена в Києві було зазначено, що вперше американський президент так добре і безпосередньо знає Україну. Байден кілька разів відвідував Україну між 2009 і 2017 роками, як і ключові люди з його адміністрації. Отже, надії на Україну великі.

Гетьманчук наголошує, що Україна хоче отримати черговий транш у розмірі 2,9 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду, який залежить від успішного проведення реформ. Українська влада сподівається, що США можуть вплинути на рішення МВФ щодо цих грошей.

Однак найважливішою темою є американська підтримка у питаннях, що стосуються безпеки. Йдеться про активну участь США у припиненні війни на сході України, а також передачу та продаж зброї й допомогу в модернізації української армії. Тобто, як зазначає Гетьманчук, «все, що може демотивувати Путіна та Росію до будь-якої майбутньої ескалації на території України».

«Київ також розраховує на підтримку інтеграції України до НАТО. Сподіваємось, що нова адміністрація відкриє нові можливості, і за президентства Байдена Україну можуть запросити приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. Хоча я не впевнена в цьому», – підкреслює Гетьманчук.

Back to top button