Україна

Американці допомогли китайцям купити через офшори “Мотор Січ”

Всього, через мережу офшорних компаній четверо громадян Китаю купили акцій української компанії на $407 млн із загальної суми угоди розміром близько $500 млн

Американська юридична компанія DLA Piper розробляла для китайських інвесторів стратегію купівлі через офшори контрольного пакета акцій Мотор Січ.

Про це йдеться у розслідуванні Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який спирається на документи Pandora Papers, – інформує 1NEWS.

Згідно з планом DLA Piper, три офшорні компанії, Skyrizon Aircraft Holdings (Британські Віргінські о-ви) і кіпрські Reckoner Investment і Argio Investment, мали придбати шість офшорних компаній, які разом володіють контрольним пакетом акцій Мотор Січ.

Автори розслідування вказують, що на документах DLA Piper немає офіційних підписів цієї юркомпанії, але реальні події з акціями розвивалися за планом, прописаним американськими юристами.

Незважаючи на те, що DLA Piper продала своє українське представництво, вона досі є серед трьох юрфірм, які представляють Beijing Skyrizon Aviation, і подає заявки на повернення заморожених українським урядом активів.

Також OCCRP навела структуру власності покупця контрольного пакета Мотор Січ.

Так, аерокосмічна компанія Beijing Skyrizon контролюється підприємцями Ван Цзіном і Ду Тао.

За даними розслідування, Skyrizon придбав тільки 9,99% акцій, через дочірню компанію Skyrizon Aircraft Holdings.

Granum Corporation, зареєстрована в Панамі, купила ще 9,3% Мотор Січ, але OCCRP не знайшла чітких зв’язків цього покупця з основним китайським інвестором.

Основну масу акцій купили офшорні компанії, що належать чотирьом громадянам Китаю. Вони не є відомими підприємцями, однак мають зв’язки з компаніями, які частинами купували акції Мотор Січ.

Всього, через мережу офшорних компаній четверо громадян Китаю купили акцій української компанії на $407 млн із загальної суми угоди розміром близько $500 млн.

Автори розслідування також стверджують, що фінансування угоди на суму $500 млн надходило з одного джерела: державного Китайського банку розвитку, який є каналом економічної стратегії китайського уряду.

Джерело: Радіо Свобода

Back to top button