Україна

Аграрії повідомили, яка сума необхідна на відновлення с/г земель півдня


Аграрії повідомили, яка сума необхідна на відновлення с/г земель півдня

Унаслідок того, що росіяни підірвали Каховську ГЕС, Херсонська область втратила 92% зрошувальних систем.

Часткове відновлення сільгоспземель у постраждалих районах після підриву Каховської ГЕС обійдеться у 4,5 млрд євро. Про це у вівторок, 13 червня, на брифінгу у “Медіацентрі Україна – Одеса” заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. 

За його словами, відновлення кожного гектару коштуватиме близько 2-3 тис. євро.

“Тільки на Херсонщині втрачено 550-600 тис. га зрошувальних земель. Якщо додати Дніпропетровську та Запорізьку область, ця цифра збільшиться до 1,5 млн га. Тобто, якщо потрібно буде відновити дамбу, помпові станції, водозабори та мережу під крапельне зрошення, це буде коштувати сотні мільйонів євро – близько 4,5 млрд євро”, – сказав Коваль.

Він додав, що через теракт Херсонщина, яка входить у п’ятірку регіонів-лідерів України за площею ссільськогосподарських земель, втратила 92% зрошувальних систем, а це сотні фермерських господарств. 

“Запорізька область втратила 70% систем, південь Дніпропетровської області та Миколаївщина – до 30% джерел води та зрошувальних систем”, – сказав експерт.

Він же вказав, що без належної роботи зрошувальних систем на півдні країни, очікувати на гарний врожай марно. 

“До теракту площа сільськогосподарських земель Херсонської області становила приблизно 2 млн га, 85% яких – рілля, яка постійно потребує зрошення”, – вказав він. 

Коваль зазначив, що українці вже скоро відчують брак овочів і баштанних, левова частка яких вирощувалася саме у Херсонській області. 

На відновлення Каховської ГЕС потрібно орієнтовно 1 млрд євро, приблизно ще стільки ж – на супутні роботи. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button