Цікаве

З’явився перший рентгенівський знімок одного єдиного атома

З явився перший рентгенівський знімок одного єдиного атома

Фото: sciencealert.com
З’явився перший рентгенівський знімок одного єдиного атома

Експеримент пов’язує синхротронне рентгенівське випромінювання із процесом квантового тунелювання.

Дослідники з Університету штату Огайо, США вперше використали рентгенівське випромінювання, щоб отримати знімок атома. Це – маленька частка, з яких складається весь наш Всесвіт, і навіть людина, пише ScienceAlert.

“Рентгенівське випромінювання найкраще підходить для вивчення властивостей різних матеріалів на атомному рівні. Існує кілька методів, які допомагають за допомогою рентгенівського випромінювання побачити, як влаштовані ці матеріали у найменшому масштабі. Для реалізації своєї ідеї вчені використовували метод, який поєднує синхротронне рентгенівське випромінювання зі скануючою тунельною мікроскопією. Цей метод відомий як синхротронна рентгенівська скануюча тунельна мікроскопія”, – розповіли дослідники.

Вони використовували зонд з гострим кінцем, який взаємодіє з електронами досліджуваного матеріалу в квантовому тунелюванні. Сильні рентгенівські промені скеровуються на досліджуваний зразок, а детектор на зонді збирає відбите світло.

Для вивчення структури та властивості атома заліза були створені особливі хімічні збірки, які називаються ліганд, де об’єднали іони заліза та тербію. В іншій збірці були об’єднані один атом заліза та шість атомів рубідія. Далі на ці збірки направили рентгенівське випромінювання.

Так з’явилися темніші лінії спектру рентгенівського випромінювання. Вони відповідають довжинам хвиль, що поглинаються залізом та тербієм відповідно. Ці спектри поглинання можна використовувати для визначення хімічного стану цих атомів.

Нагадаємо, раніше число Пі знайшли в атомі водню.

У Німеччині створили найтонше дзеркало у світі

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button