Цікаве

Звички, які вбивають серце та як його захистити: корисні поради

Захворювання серця і судин в Україні стають “винуватцями” понад 60% всіх людських смертей, але ж уникнути цього можна, змінивши свої звички і поведінку. Сьогодні, у Всесвітній день серця, саме час поговорити про те, що йому шкодить, до чого призводять шкідливі звички і що ми можемо зробити, щоб захистити своє серце і судини. Корисними рекомендаціями ділиться 1News.

Які хвороби серця найчастіше призводять до смерті?

Найчастіше українці вмирають від інсультів і ішемічної хвороби серця. На жаль, але в нашій країні показники смертності від захворювань серцево-судинної системи – одні з найвищих в світі.

Уникнути таких сумних наслідків цілком нескладно, достатньо лише максимально звести до мінімуму фактори, які шкодять серцю і призводять до передчасної смерті. І в більшості – це наші шкідливі звички, спосіб життя, харчування і небажання своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Які шкідливі звички призводять до хвороб серця

На більшість чинників, які є згубними для наших серця і судин, ми можемо вплинути. Так, повільно, але впевнено вбивають наше серце:

  1. Підвищений артеріальний тиск (АТ) – навіть він впливає на тривалість життя, не кажучи вже про діагностовану гіпертонію. Якщо не контролювати, то його стійке підвищення може призвести до інсульту, інфаркту, серцевої недостатності.
  2. Незбалансоване харчування. Постійно переїдання, вживання солі, цукру, жирної їжі, калорійних напоїв і страв плюс дефіцит в раціоні білків і клітковини призводять до хвороб серця.
  3. Підвищений рівень “поганого холестерину” (ліпопротеїнів низької щільності).
  4. Зайва вага – ворог не тільки серця, а всього здоров’я загалом, він підвищує ризики виникнення серцево-судинних захворювань, тому дуже важливо контролювати свою масу тіла.
  5. Паління. Це один з головних чинників розвитку захворювань серця і судин.
  6. Високий рівень глюкози. Надлишок цукру в раціоні призводить до ожиріння і розвитку діабету, а ці захворювання негативно впливають на серце.
  7. Погана екологія.Так, забруднене повітря – також серед факторів ризику серцево-судинних захворювань.
  8. Алкоголь. Не існує безпечної дози спиртного, алкоголь шкодить серцю, судинам, підвищує артеріальний тиск і шкідливий холестерин.
  9. Гіподинамія, малорухливий спосіб життя призводить до розвитку серцево-судинних захворювань.
  10. Стрес. При стресових ситуаціях підвищується артеріальний тиск, а це збільшує навантаження на серце і артерії. Стрес може призвести до вищеперелічених нездорових способів боротьби з ним, наприклад, до переїдання, вживання алкоголю і паління.

Висновок намагатися замінити шкідливі звички здоровими і змінити свій спосіб життя. Якщо хочете мати здорове серце і прожити якомога довше.

Як зберегти серце здоровим

Передусім зверніть увагу на своє харчування, постарайтеся не переїдати. А також харчуйтеся раціонально, раціон повинен бути різноманітним. Використовуйте принцип тарілки здорового харчування: 50% – фрукти і овочі, 25% – цільнозернові і решта 25 – білки (риба, м’ясо – бажано нежирні). Кількість солі, насичених жирів – напівфабрикатів, фастфуда, солодкого і т.д. – зведіть до мінімуму.

 

Половину раціону повинні займати фрукти і овочі, а по чверті – цільнозернові продукти і білкова їжа

Пам’ятайте, що серце – це м’яз, і, як і будь-який інший м’яз, його зміцнюють фізичні вправи. Неважливо, що ви виберете: біг чи ходьбу, плавання чи командні ігри. Головне витрачати на ці активності не менше 150 хвилин на тиждень і робити це з задоволенням.

Також важливо знайти свій спосіб боротьби зі стресом: масаж, медитація, споглядання природи, прогулянки перед сном – варіантів може бути багато. І, звісно ж, скажіть “ні” шкідливим звичкам.

Чому важливо кинути палити і не зловживати алкоголем

Коли людина вдихає сигаретний дим, до організму потрапляє понад 5000 хімічних речовин, багато з яких шкідливі для здоров’я. Однією з них є окис вуглецю. Він зменшує кількість кисню, що також підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Алкоголь збільшує ризик серцево-судинних захворювань за рахунок підвищення артеріального тиску. Крім того, алкогольні напої мають високу калорійність і стимулюють апетит, що може своєю чергою призвести до переїдання.

Джерело: МОЗ України

Back to top button