Цікаве

Зонд InSight виміряв розмір ядра Марса

Зонд InSight американського аерокосмічного агентства NASA виміряв розмір ядра Марса завдяки даним сейсмометра, повідомляє 1NEWS з посиланням на ukurier.gov.ua.

Вимірювання показали, що радіус ядра Червоної планети становить від 1810 до 1860 км, що приблизно вдвічі менше від радіуса ядра Землі.

Результати проведеного дослідження озвучив сейсмолог Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюріху Саймон Штелер у рамках віртуальної конференції Lunar and Planetary Science, а пізніше вони будуть опубліковані у профільному науковому журналі.

Так само як і на Землі, надра Марса дозволяють “просвічувати” сейсмічні хвилі, які рухаються з різною швидкістю крізь породи різного складу і властивостей і навіть можуть зображатися на кордоні деяких шарів. За час роботи InSight зареєстрував близько 500 слабких марсотрясінь, однак приблизно кожний десятий з них сягав магнітуди від двох до чотирьох – достатньою для того, щоб створені ними хвилі проникали крізь найглибші надра, цитує статтю Naked Science.

Це дозволило виділити у планети порівняно щільний шар верхньої мантії, що йде на глибину 700-800 кілометрів, а також “намацати” кордон мантії і ядра Марса, оцінивши його розміри. Воно приблизно вдвічі менше земного: радіус становить від 1810 до 1860 кілометрів, що трохи більше теоретичних передбачень. Тому, швидше за все, ядро Червоної планети не таке щільне, як вважалося, і, крім заліза і сірки, містить домішки порівняно легких елементів, таких як кисень. Можливо, воно досі залишається частково розплавленим.

 

 

Back to top button