Цікаве

Знову подорожчання: вартість проїзду в маршрутках і таксі зросте вже за місяць

Слідом за підвищенням вартості послуг столичного комунального транспорту, на киян чекає подорожчання проїзду в маршрутках. Про це говорять як самі перевізники, так і експерти. Уже найближчим часом одна поїздка в маршрутному таксі в Києві буде коштувати 10 гривень.

«Гривня знецінюється, ціни ростуть на все. Тому ми не бачимо іншого виходу, крім як підвищити вартість проїзду, – говорить директор одного з перевізників, компанії «Трансгруп» Володимир Назаренко. – Зараз ми їздимо собі в збиток. Десять гривень – була б більш економічно обґрунтована ціна. Це б дозволило нам трохи оновити автопарк, підняти зарплату водіям. У нас зараз 20% рухомого складу встоїть – нікому працювати. Водії знають, що в Європі вони можуть заробити від 800 до 1500 євро і тому їдуть за кордон. Працюють там вахтовим методом: три місяці, потім додому, потім знову в рейс. Якщо у наших водіїв не буде такої зарплати, то ми їх просто не втримаємо».

Він додає, що в порівнянні з комунальним транспортом витрати маршрутчиків набагато більше. «Запчастини, паливо, все купуємо за свої гроші. Багато водіїв їздять не на найновіших машинах. А це означає, що вже з перших днів вони працюють на запчастини. Швидше за все вже в вересні-жовтні ціни на проїзд піднімуться. До 10 або до 9 гривень – ще будемо обговорювати. Чому не поступово? Та тому що, після першого підвищення, скажімо, на гривню, нам можуть не скоро дозволити знову підняти ціни», – додає Назаренко.

Експерт громадської компанії «Євро-патруль» В’ячеслав Коновалов впевнений, що проїзд в київських маршрутках міг подорожчати і раніше. Але цього не ризикнули зробити, оскільки влітку в столиці пасажирів зазвичай значно менше.

«Вартість бензину тут ні при чому, – каже Коновалов. – Почнемо з того, що маршрутки не на бензині їздять. Але навіть якщо брати цей фактор, то виходить, що паливо за останній місяць стало не набагато дорожче. Наприклад, 95-й бензин в липні можна було купити по 31,50 грн за літр, а сьогодні – по 31,99. Якщо і піднімати ціни, то копійок на 50. Але не на три же гривні!»

«У Києві сьогодні працюють до тисячі маршруток. Був прийнятий закон про електронний квитку, але його так і не впровадили. Ви бачили, щоб в міських маршрутках пасажирам давали квитки? Ось і я не бачив. Виходить, в цьому бізнесі крутиться чорний нал. Піднімуть вартість – нала буде більше. Можливо – комусь на вибори», – додає експерт.

У тому, що в Києві незабаром піднімуть ціни на проїзд в маршрутках, не сумнівається і директор консалтингової компанії William invest expert Віктор Медвідь.

«До кінця року обов’язково буде підвищення приблизно на 40%. Навіть, думаю, що раніше – у вересні-жовтні. Оскільки в столиці працюють кілька перевізників, їм потрібно домовлятися про синхронне підвищення цін. І тут, я думаю, ніяких проблем не буде. Перевізники в Києві дійсно працюють, що називається, «в нуль». Чому не закриваються? Та тому, що сподіваються на краще. Транспорт в основному старий. Якщо його продавати – все-одно ніхто не купить. Тому і працюють», – зазначає він.

Також Медвідь у майбутньому прогнозує підвищення цін на таксі. «Що буде слідом за підвищенням цін на маршрутки? Піднімуть тарифи на таксі, вони давно не змінювалися. Сьогодні сім’ї з чотирьох осіб в столиці дешевше їхати на таксі, ніж на метро. Але таксисти не залишаться в стороні від підвищення цін маршрутниками», – зазначає він.

Нагадаємо, як повідомляло 1News, з 14 липня 2018 року в Києві вдвічі підвищилася вартість проїзду в наземному громадському транспорті. Тепер проїзд в тролейбусі, автобусі або трамваї коштує 8 гривень. Одночасно проїзд в метро подорожчав з 5 до 8 гривень.

За матеріалами «Факти».

Back to top button