Цікаве

Знайдено унікальну “викривлену” наднову

Знайдено унікальну викривлену наднову

Фото: Live Science
Знайдено унікальну “викривлену” наднову

Це дуже рідкісне відкриття, адже досі за допомогою гравітаційного лінзування було виявлено лише кілька наднових.

Астрономи знайшли змогли виявити наднову, яка отримала назву SN 2022qmx або SN Zwicky. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Astronomy, пише Live Science.

Зазначається, що світло від цієї наднової, розташованої на відстані чотири мільярди світлових років від нас, викривилося та посилилося під впливом великої галактики на відстані 2,5 млрд років від Землі.

“Вибух наднової належить до такого виду космічних вибухів як наднова типу Ia. Це означає, що дуже далеко від нас вибухнула зірка-білий карлик, яка є останнім еволюційним етапом схожих на Сонце зірок. Тобто, по суті, це мертва зірка, адже вона є “космічним трупом” іншої більшої зірки”, – заявили астрономи.

Вони стверджують, що коли світло від наднової проходило повз лінзувальну галактику, то його яскравість збільшилася приблизно у 25 разів, але водночас зображення наднової розділилося на чотири окремі частини.

Так сталося тому, що космічні, так і наземні телескопи, отримали світло від однієї наднової, яке рухалося крізь космос чотирма різними шляхами. Тобто по суті це світло викривилося так, що вийшли одразу чотири різні зображення наднової.

“Але виявилося, що два зображення наднової відрізняються від решти двох за яскравістю. Одне було в 4 рази яскравіше, а друге – у 2 рази. Астрономи припустили, що такий ефект міг виникнути завдяки мікролінзуванню, тобто великі зірки в самій галактиці також додатково викривили світло від наднової та збільшили його яскравість”, – додали вчені.

Нагадаємо, раніше астрономи виявили нову планету, що обертається навколо подвійної зірки.

Телескоп Хаббл зробив зображення віддаленого скупчення зірок

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button