Цікаве

Знайдено спосіб лікування небезпечного захворювання очей

Вчені в рамках дослідження виявили в зоровому нерві клітини, за рахунок яких стане можливим лікувати глаукому. Зроблено висновки фахівцями з США, що представляють Університет Меріленда, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Авторам роботи вперше вдалося визначити наявність стовбурових клітин в області зорового нерва, що несе відповідальність за передачу сигналів від ока до мозку. Передбачається, що вони можуть бути присутніми в тканини зорового нерва ще з народження людини, зберігаючись там протягом десятиліть і допомагаючи в процесі живлення нервових волокон, за рахунок яких формується зоровий нерв. Якщо цих клітин не буде, волокна поступово почнуть руйнуватися, що веде до пошкодження зорового нерва і, як підсумок, глаукоми.

Висновки фахівців можуть стати важливим моментом для лікування захворювань очей, коли відбувається порушення роботи зорового нерва. На прикладі моделей мишей вчені мають намір простежити, яким чином виснаження клітин-попередників спричиняє розвиток глаукоми, яка призводить до атрофії зорового нерва. В рамках експериментів будуть визначені механізми з відновлення клітин, а також мають критичне значення чинники зростання.

Back to top button