Цікаве

Знайдено імплант, який лікує депресію

Американські вчені винайшли імплант, який в майбутньому може допомогти в лікуванні важких депресій. Перші результати випробування виявилися обнадійливими, передає 1NEWS з посиланням на РБК-Україна.

Першою пацієнткою, яка погодилась на випробування імпланту стала 36-річна Сара. Пристрій їй встановили більше ніж рік тому.

Зазначається, що пристрій постійно працює й надсилає імпульси до мозку, якщо пацієнтка цього потребує. Зрештою, ще рано говорити про те, що імплант може стати революційним винаходом у боротьбі з психічним розладом, однак вчені планують продовжити додаткові клінічні випробування.

Жінка довгий час пробувала різні способи лікування, в тому числі застосування антидепресантів й електросудомної терапії. За її словами, через депресію вона щодня майже не рухалась та нічого не робила.

Операція проходила протягом цілого дня під загальним наркозом. Лікарі просвердлили в черепі жінки невеликий отвір, аби під’єднати дроти, що контролюють та стимулюють мозок. Після ввімкнення пристрою – Сара відчула ейфорію.

“За кілька тижнів зникли думки про суїцид”, – відзначила жінка.

За словами дослідниці Кетрін Скангос, технологія пристрою впливає на мозок пацієнтки. Імплант визначає, коли симптоми депресії посилюються та починає усувати їх завдяки імпульсам.

“Ми визначили місце мозку, стимуляція якого усуває відчуття депресії. Ми також виявили зону у мигдалеподібному тілі мозку, що може передбачити, коли симптоми депресії стають найбільш серйозними”, – заявила Скангос.

Сьогодні ж, науковці планують продовжити дослідження на більшій кількості пацієнтів, аби з’ясувати, чи здатний пристрій допомогти людям, які страждають через депресію.

 

 

 

 

 

Back to top button