Цікаве

Знайдено частину стародавнього континенту

Вчені виявили в кимберлітовій долині, розташованій в Канаді, сліди стародавнього континенту, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Згідно з попередньою оцінкою дослідників, фрагменти залишків доісторичної Північно-Атлантичної платформи були розкидані по Атлантичному океану.

Ще у 2020 році вчені вперше натрапили на велику ділянку однієї з найбільш древніх форм континентальної кори з тих, що відомі сучасній науці – Північно-Атлантичної платформи. Знайдений ними фрагмент був знайдений на території маловідомого острова під назвою Баффінова Земля, що розташувався в океані між Гренландією і Канадою.

Цей древній континент, за версією дослідників, близько 150 мільйонів років тому був розколотий, а його уламки згодом виявлялися в самих різних куточках планети, в тому числі на острові Лабрадор і навіть у Великобританії.

На думку геологів, на Баффіновій Землі була виявлена ще одна частина цієї платформи. Визначити це дозволив особливий склад мінералів в грунті, виділений зі знайденого пласта. У процесі ретельного вивчення гірських порід у зазначеній місцевості фахівці вдалися до сучасних методик, що дозволили встановити приналежність порід пласта до зазначеної платформі. На поверхню ці породи свого часу піднімалися за рахунок кімберлітів, які сформувалися ще багато мільйонів років тому і залягали на глибинах до 400 кілометрів.

Знайдена частина доісторичного кратону допомогла вченим прийти до висновку про те, що давня платформа могла мати приблизно на 10% більшу площу, ніж було прийнято вважати раніше.

 

 

 

Back to top button