Цікаве

Жителька Британії народила незвичайних близнюків

Зазвичай, коли жінка вагітніє, в її організмі запускається кілька біологічних процесів, в тому числі для зупинки овуляції, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Але в окремих випадках у вагітної жінки може тривати овуляція або ж вихід яйцеклітини, яка згодом може бути запліднена і потім імплантована в матку. Це рідкісне явище, при якому дві запліднені яйцеклітини імплантуються в матку в різний час, відомо як суперплідність, або подвійна вагітність

Так і сталося з мешканкою Великобританії: зачаття близнюків відбулося з різницею в три тижні. Матері на ім’я Ребекка Робертс 39 років, і вона вперше завагітніла в минулому році після декількох років спроб зачати дитину і прийому ліків від безпліддя.

На 12-му тижні вагітності лікарі виявили на УЗД другу дитину, розмір якої на три тижні відрізнявся від розміру першої дитини. Через те, що суперплідність зустрічається дуже рідко, лікарі не змогли пояснити різницю в розмірах між двома немовлятами. Потім вони все ж діагностували у Ребеки подвійну вагітність і попередили, що молодша дитина може не вижити, повідомляє Live Science.

На 33-му тижні вагітності медики стимулювали пологи, так як молодша сестра-близнюк, Розалі, перестала рости через проблеми з пуповиною. Її старший брат, Ной, перебував у відділенні інтенсивної терапії новонароджених протягом трьох тижнів, а Розалі провела там 95 днів. Обидва немовляти зараз вдома і здорові.

«Коли ми кладемо їх поруч, вони ніби миттєво дізнаються, простягають руку і стосуються осіб один одного, і це прекрасно», – розповіла Ребекка.

Неясно, як часто трапляється суперплідність. Багато випадків можуть лишитися непоміченими, тому що діти народжуються з маленькою різницею у віці і, відповідно, розміру і тому їх можуть вважати звичайними близнюками. За даними Healthline, найбільш відомі випадки суперплідності пов’язані з пацієнтами, які використовували допоміжні репродуктивні методи, такі як екстракорпоральне запліднення.

Це явище вважається у людей надзвичайно рідкісним, тому що для його виникнення повинні відбутися три окремих, неймовірних події: овуляція (яка зазвичай зупиняється гормонами при вагітності), запліднення (яке зазвичай припиняється на ранніх термінах вагітності, коли з’являється «слизова пробка») та імплантація заплідненої яйцеклітини в матці. Але у таких тварин, як риби, зайці і борсуки, суперплідність є звичайною справою.

 

 

 

 

Back to top button