Цікаве

Зелений чай, подібно вакцині, покращує здатність організму захищатися

Група вчених з Федерального інституту технологій в Цюріху провела дослідження і з’ясувала, що зелений чай впливає на організм людини набагато складніше, ніж вважалося раніше, інформує 1news з посиланням на Ukr.Media.

Давно відомо, що зелений чай містить катехіни, які уповільнюють процеси старіння. Раніше вважалося, що ці речовини — антиоксиданти, що запобігають окислювальному стресу в організмі, який викликаний вільними радикалами кисню. Тим самим вони допомагають уникнути пошкодження клітин або ДНК.

Однак після дослідів на нематодних хробаках C. elegans з’ясувалося, що поліфеноли зеленого чаю не пригнічують окислювальний стрес, а, навпаки, сприяють йому.

«Це скоріше не антиоксиданти, а прооксиданти, завдяки яким поліпшується здатність організму захищатися, подібно вакцині», — заявив Майкл Рістоу, професор і керівник дослідницької групи.

За словами вчених, короткостроковий сплеск окисного стресу дає можливість організму пристосуватися до цього шкідливого процесу, а також посилити захисні можливості клітин.

В результаті експериментів вченим вдалося з’ясувати, що катехіни продовжували життя і покращували фізичну форму піддослідних нематод.

Вчені радять пити саме зелений чай: у чорному через ферментацію корисні прооксиданти руйнуються.

 

 

 

Back to top button