Цікаве

Зеленський зменшив призовний вік: що відомо

16 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ про зниження призовного віку. Тепер на строкову службу будуть забирати з 18 років, а не з 20, як було раніше. На думку експертів, такі зміни – на краще. Втім, дехто з військових вважає, що молода людина в 20 років фізично міцніша і легше засвоює бойову підготовку, повідомляє 1News.

“Раніше існувала думка, що краще призивати старших, мовляв, вони більш усвідомлено ставляться до служби. Але було зроблено аналіз ситуації, були опитані молоді люди віком понад 20 років. Виявилося, що дуже багато хлопців заявили, що хотіли служити відразу після школи. Мотивували це тим, що перерва після школи – невелика. Відслужив і можеш планувати життя на свій розсуд. До таких думок прислухалися і дозволили служити з 18 років”, – розповів нам військовий експерт Ігор Романенко.

На його думку, зміна призовного віку жодним чином не вплине на корупційну складову.

“Думаю, що число призовників збільшиться. Адже 20-річні молоді люди вже десь зайняті, а 18-річні – ні”, – додав експерт.

Опитані нами співробітники військкоматів озвучили думку, що спочатку таким нововведенням можуть бути незадоволені командири в військових частинах.

“18-річний юнак може не так відповідально ставитися до служби, як 20-річний. Але це буде вже залежати від командира”, – сказав нам заступник одного з воєнкомів.

У той же час в соцмережах тема зміни призовного віку стала сьогодні однією з найбільш обговорюваних. Частина українців обурюється – мовляв, “в армію відправляють дітей”. Інші ж зазначають, що це правильне рішення, зручне для тих, хто запланував будувати кар’єру.

Своєю чергою в Верховній Раді нам повідомили, що питання призову з 18 років ще буде обговорюватися на засіданні оборонного комітету.

“Важливо зазначити, що наразі ще йде і реформа освіти, ми переходимо на 12-річну систему навчання. Тобто якщо дитина йде до школи в 7 років, повинна буде вчитися 12 років. Виходить, що в армію молодій людині потрібно буде йти з 10 класу?” – задається питанням член комітету Ірина Верещук.

Відзначимо, що термін служби в українській армії становить 18 місяців для призовників без вищої освіти і 12 місяців для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Джерело: сайт голови держави

Back to top button