Цікаве

Затоплений храм Геракла знайшли археологи в Іспанії

Археологи із Севільського університету виявили поблизу міста Кадіс затоплені фрагменти храму фінікійського, пише 1news з посиланням на lenta.ua.

Згідно з дослідженнями, храм Мелькарта знаходився у стародавньому фінікійському поселенні Гадир, яке претендує на звання найстарішого міста Західної Європи. Нині тут, на крайньому півдні Іспанії, розкинулося сучасне місто Кадіс.

Мелькарт («цар міста») — у фінікійській релігії та міфології — бог-володар міста Тіра та підземного світу. З VI століття до н. е. греки ототожнювали Мелькарта з Гераклом. Згідно з Менандром Ефеським, храм на честь божества спорудив цар Хірам. Геродот згадує своє відвідування цього храму, називаючи його храмом Геракла з Тіру.

Зі зростанням могутності Тіра цей бог став шануватися у фінікійській та пунічній культурах у всьому Середземномор’ї. За римлян храм на честь Геракла став одним з головних святилищ у західних провінціях.

Найраніші згадки про святилище пов’язані з працями грецького історика Полібія (ІІ століття до н.е.). Нещодавно вчені із Севільського університету у співпраці з Андалузьким інститутом історичної спадщини дослідили лідаром територію між пляжами Кампосото та Санкті-Петрі. У цьому напівзатопленому ландшафті на глибині 3-5 метрів виявили залишки хвилеломів, причалів, внутрішнього порту та кількох великих монументальних будівель.

 

Серед іншого було виявлено підводну прямокутну структуру розміром 300 на 150 метрів, яка, можливо, є фрагментом стародавнього храму Мелькарта (Геракла). Археологи планують провести докладні археологічні дослідження місцевості, визначив функцій кожної з виявлених структур.

 

 

 

Back to top button