Цікаве

Заочне навчання в Польщі для українців

Існують різні форми навчання в Польщі. Так само, як і в Україні, є стаціонарна форма, згідно якої студенти мають відвідувати заняття п’ять днів на тиждень. Однак не всім така форма і графік підходять, тому часто абітурієнти, які обирають польські університети, розглядають також можливість заочного навчання.

Особливості заочної форми навчання в Польщі

Під поняттям “заочна форма навчання” українці частіше за все розуміють можливість з’являтись у ВНЗ тільки кілька разів на рік на сесіях та начитках лекцій. Однак у Польщі ця форма навчання має свої особливості. Наприклад, заняття тут проводяться кожних два тижні на вихідних від п’ятниці до неділі. Серед інших особливостей такі:

  • заняття тривають найчастіше від ранку до вечора у вказані дні, але це також ще й залежить від обраної спеціальності;
  • сесію студенти заочної форми здають так само двічі на рік: взимку у лютому, а влітку – в червні;
  • крім занять потрібно немало часу приділяти самоосвіті і роботі в бібліотеці;
  • на відміну від України у Польщі заочна форма навчання не має такої великої різниці у кількості годин, відведених на заняття від навчання на стаціонарі.

Переваги отримання вищої освіти на заочній формі

Існує багато переваг вибору заочної форми навчання. Одними з найважливіших можна виділити наступні:

  • більш вигідна вартість навчання в Польщі на заочній формі порівняно з стаціонарною;
  • можливість ефективно поєднувати роботу та навчання;
  • можна знаходитись в іншому місті, а приїздити тільки на вихідні, коли ідуть заняття.

Останній пункт доволі популярний, тому що комусь зручніше в іншому місті, хтось знайшов там житло, хтось – роботу. А по навчанню підходить саме обраний університет.

Також іноді студентів зацікавлює дистанційна форма. При її виборі студент шістдесят відсотків інформації має засвоювати самостійно і тільки решту сорок на заняттях. Однак з нею є нюанси, через які спеціалісти радять краще задуматись про заочну форму.

Недоліки заочної форми навчання

Найголовніше, до чого потрібно бути готовими – це неможливість отримати студентську візу для постійного перебування в країні у період між заняттями. Цього можна уникнути, приїхавши по безвізу та подавши документи на оформлення Карти побиту. Також вирішенням такої проблеми може бути влаштування на роботу офіційно. І тут є ще один нюанс – роботодавець повинен зайнятись оформленням дозволу для можливості виконувати вами роботу. Якщо у вас щось буде змінюватись (посада, обов’язки), то такий дозвіл потрібно буде робити кожного разу новий. Не дуже багато роботодавців мають бажання погоджуватись на такі умови.

Крім цього, в Польщі, як і в Україні диплом заочної форми цінується трохи менше, ніж диплом стаціонару. Саме тому спеціалісти у таких питаннях зважити всі переваги та недоліки перед вступом. Якщо є така можливість, то вступати на стаціонар, якщо ж є обставини, які змушують відмовитись від стаціонару, тоді подавати документи на заочне та шукати офіційну роботу в Польщі.

 

Back to top button