Цікаве

Замість книжкового ринку на Петрівці виросте найбільший в Україні торговий центр

Департамент містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації видав ТОВ «Книжковий ринок» містобудівні умови та обмеження для будівництва ТРЦ із паркінгом на місці книжкового ринку «Петрівка», пише The Village Україна з посиланням на дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

проект ТРЦ

Будівництво будуть вести на двох ділянках загальною площею 4,46 гектара. Менша ділянка (0,91 гектара) – це територія книжкового ринку «Петрівка» на проспекті Степана Бандери, 10.

Інша ділянка розташована у межах вулиць Вербової, Куренівської, Богатирської, Московського проспекту та Набережно-Рибальської.

Очікується, що площа ТРЦ перевищить 350 тисяч м². Наразі найбільший торговельний центр в Україні – Respublika Park – має площу в 300 тисяч м².

ТРЦ проектуватимуть близько півроку. Поки що мова йде про триповерховий торговельний центр, при цьому КМДА визначила гранично допустиму висоту комплексу на рівні 45 метрів.

У новому ТРЦ обіцяли розмістити сучасний книжковий ринок, де продаватимуть ліцензовані книжки, музику й кіно. Окрім цього, там буде багаторівневий паркінг і будівельний супермаркет під робочою назвою Building Mall.

За інформацією видання «Новое Время», з літа 2020 року власником «Книжкового ринку» є шведська компанія Stadsis AB Вагіфа Алієва.

Алієв володіє ТРЦ Lavina і «Мандарин Плаза». На Либідській будується його Ocean Mall, на «Лісовій» – Lesnaya Mall, а біля метро «Іподром» – Hippodrome Mall.

У липні 2020-го стало відомо, що книжковий ринок «Петрівка» планують знести, а на його місці побудувати однойменний ТРЦ.

6 липня 2020-го на сайті петицій КМДА зареєстрували петицію із закликом не допустити знесення книжкового ринку, проте вона не набрала достатньої кількості голосів (1261 голос з 10 тисяч необхідних).

У листопаді 2021 року стало зрозуміло, що будівництво ТРЦ на місці «Петрівки» відбудеться. При цьому депутат Київради Владислав Трубіцин заявляв, що книжковий ринок «Петрівка» не будуть зносити заради будівництва нового комплексу. За його словами, частина ринку, що розташована вздовж залізничних колій, продовжить працювати. А ТРЦ планують будувати на протилежному боці, на місці господарського ринку й «Букіністу».

Back to top button