Цікаве

За останні 30 років у світі зникла майже чверть видів бджіл

Популяція бджіл скорочується з вражаючою швидкістю по всьому світу, і це може мати далекосяжні наслідки для всього людства, інформує 1NEWS з посиланням на sundries.com.ua.

Аргентинські біологи підрахували, що з 1990-х років до 25% відомих науці видів бджіл більше не відслідковуються вченими попри те, що кількість доступної інформації та інструментів моніторингу стало більше. З урахуванням особливо важливої ролі бджіл у запиленні рослин, різке зниження їх популяції може привести до глобального катаклізму істотно швидше, ніж танення льодів, якщо ситуацію не вдасться виправити.

«Завдяки громадянській науці та можливості ділитися даними, інформація про бджіл з’являється в геометричній прогресії, але кількість записів про спостережуваних видах падає», – сказав провідний автор дослідження Едуардо Заттара, біолог з Національного університету Комауе. – Поки це не бджолиний катаклізм, але ми можемо  його просто вчасно не помітити».

Існує безліч досліджень про скорочення популяції бджіл, але в основному вони стосуються певних областей або видів бджіл. Аргентинські вчені сконцентрувалися на вивченні більш загальних, глобальних тенденцій. У своєму дослідженні вони дають відповідь на просте запитання: які види були зафіксовані по всьому світу за певний період?

Для відповіді вони вивчили міжнародну базу даних GBIF, в якій міститься понад три століття даних, зібраних в музеях, університетах та приватних колекціях про понад 20 000 відомих видів бджіл, повідомляє Phys.org.

Вони виявили, по-перше, що чверть видів більше не з’являється в записах. По-друге, це скорочення популяції розподілено нерівномірно серед бджолиних родин. Дані про галиктіди – другому за поширеністю сімействі – скоротилися з 1990-х на 17%. Дані про набагато більш рідкісних меліттідах – на 41%.

«Важливо пам’ятати, що бджоли – це не тільки медоносні бджоли, навіть попри те, що вони самий культивований вид, – сказав Заттара. – Вплив нашого суспільства позначається і на диких видах бджіл, які підтримують екосистему, від якої ми всі залежимо».

На підставі результатів цього дослідження не можна зробити висновки про реальний стан окремих видів комах. Мова йде переважно про тенденції, ніж про конкретні цифри, пояснюють автори. А також про те, що локальні явища скорочення популяції цих комах перейшли в нову якість і зміни відбуваються вже на глобальному рівні.

Вчені попереджають, що впевненість в катастрофічному скороченні популяції бджіл може прийти занадто пізно, щоб запобігти вимирання виду. Може виявитися так, що нічого зробити з цим ми вже не зможемо.

«Щось відбувається з бджолами, і потрібно щось робити. Ми не можемо чекати, поки у нас з’явиться абсолютна впевненість, тому що в природничих науках таке буває рідко, – сказав Заттара. – Наступний крок – змусити законодавців діяти, поки ще є час. Бджоли не можуть чекати».

Щоб зупинити вимирання комах-запилювачів, ряд країн вводить заборону на інсектициди, однак такий підхід невигідний для фермерів. Дослідниця з Німеччини пропонує альтернативне рішення: відмова від монокультур на користь різноманітних посадок, що залучають комах.

 

 

Back to top button