Цікаве

За допомогою всього чотирьох правил можна збільшити тривалість життя на 14 років

Дотримуючись усього чотирьох правил, можна збільшити тривалість життя на 14 років, вважають вчені. Для цього не потрібно нічого надзвичайного, а лише практика здорових повсякденних звичок, повідомляє 1news з посиланням на ukrhealth.net.

Головним джерелом довголіття є здоровий спосіб життя і правильне харчування. Дане правило стосується як чоловіків так і жінок.

Щоб з’ясувати, як спосіб життя людини, впливає на якість і тривалість життя, вчені проаналізували дані більше 20 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 79 років без виявлених серцево-судинних захворювань або раку. Учасники дослідження отримували по одному балу за кожну хорошу звичку, пов’язану зі здоров’ям: відмову від куріння, фізичну активність, помірне споживання алкоголю, включення в меню фруктів і овочів, із загальним балом від нуля до чотирьох.

Після 11-річного спостереження за досліджуваними, фахівці дійшли висновку, що всі описані вище хороші звички мають вплив на тривалість життя. У тих, хто дотримувався правил здорового харчування, займався спортом, не зловживав алкоголем і не курив, організм був здоровішім.

“Найбільш сильні тенденції спостерігалися по відношенню серцево-судинних захворювань”, – зазначено в дослідженні.

Вчені пояснили, що тут немає нічого дивного. Так, наприклад, фрукти і овочі багаті природними антиоксидантами і поліфенолами – захисними сполуками, що містяться в рослинах, – які зменшують маркери запалення і знижують ризик захворювань. Також їх важливою частиною є вітаміни і мінерали, клітковина.

Навпаки, алкоголь і сигарети відбирають роки, підкреслили фахівці.

“Навіть відмова від куріння після 40 років, вже може збільшити тривалість життя на 10 років”, – сказано в статті.

Вони додали, що часте споживання алкоголю було пов’язане з більш високою частотою інсульту, фатальних аневризм, серцевою недостатнісюі і смертю.

“Дорослі, які вживають від семи до 14 порцій на тиждень, можуть розраховувати, що в середньому проживуть на шість місяців менше. Зі збільшенням порції їхнє життя стане ще коротшим”, – попередили фахівці.

Вони ж акцентували, що здоровий спосіб життя передбачає помірні фізичні навантаження. Ті, хто займався спортом або виконував ряд робіт, що потребують фізичної віддачі, відчували себе краще, менше страждали ожирінням і серцево-судинними захворюваннями, що в свою чергу також впливало на тривалість життя.

 

 

 

 

Back to top button