Цікаве

За допомогою дрона вчені розгадали загадку гігантської воронки на Ямалі

У вічній мерзлоті нерідко утворюються воронки округлої форми розміром з 20-поверховий будинок, однак перш досліджувати їх вчені не бралися, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

На Ямалі фахівці вирішили зробити перший крок до розгадки секрету цього явища і опустили в одне з карстових утворень, які називаються «чорними дірами», безпілотники.

На даний момент вченим відомо в цілому про 17 подібних воронок, причому, утворюються вони в найрізноманітніших місцях і найчастіше саме на тих територіях, які прийнято відносити до вічній мерзлоті. Техніку на дно гігантських розмірів «чорної діри» було вирішено опустити, перш за все, для того, щоб, нарешті, візуально оглянути дно цього дивного природного феномена.

Дане дослідження дозволило дослідникам встановити, що причинами появи карстових воронок є порожнини в грунті, які поступово наповнюються газом, здатним в певний момент вирватися назовні. Саме в той момент, коли скупчення газу виходить наверх під тиском близько 12 атмосфер, і утворюється подібна вибухова карстова воронка майже ідеальною округлої форми.

 

 

 

Back to top button