Цікаве

За допомогою аналізу ДНК вчені збираються з’ясувати місце народження Колумба

Щоб поставити крапку в суперечках про походження великого мореплавця, вчені проаналізують його останки, які зберігаються в університеті Гранади, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Сам Колумб в автобіографії 1498 року писав, що народився в Генуї. Більшість істориків вважають це свідоцтво справжнім. Батьком майбутнього мореплавця був ткач Доменіко Коломбо, а матір’ю — Сюзанна Фонтанаросса.

Іспанський історик XVI століття Гонсало Фернандес де Ов’єдо-і-Вальдес вказує, що Христофор Колумб був родом з провінції Лігурія (столицею якої є Генуя). «Одні кажуть, що він був з Савони, інші — з невеликого містечка Нерві… але більш вірогідно, що він, можливо, народився в Коголето недалеко від Генуї», — пише Ов’єдо-і-Вальдес.

Разом з тим окремі дослідники приписують мореплавцю іспанське, португальське, єврейське чи хорватське походження.

Після смерті Колумба в 1506 році його прах спочатку був похований в Севільї (Іспанія), але потім Карл V, виконуючи волю мандрівника, перепоховав його в Новому Світі — на Гаїті. Потім прах перевезли на Кубу в кафедральний собор Гавани, а 1898-му повернули в Севілью.

Сто років потому — у 2003 році — останки, які зберігалися в Севільському кафедральному соборі, були ексгумовані. Група генетиків і антропологів на чолі з професором судової медицини Гранадського університету Хосе Антоніо Лоренте дослідила ДНК останків Колумба, а також його брата Дієго і молодшого сина Фернандо. Спочатку вчені прийшли до висновку, що ДНК належить тендітному 45-річному чоловікові, тоді як Христофор Колумб, навпаки, був міцної статури, а помер у віці від 55 до 60 років. Проте порівняння зі зразками ДНК брата Колумба показало абсолютний збіг мітохондріальної ДНК, що доводить походження від однієї матері.

Однак, з огляду на, що технологія аналізу ДНК зробила крок з того часу далеко вперед, недавно було прийнято рішення відновити дослідження. «З нашого боку (щодо його італійського походження) немає ніяких сумнівів, але ми надамо об’єктивні дані, які можуть …закрити ряд існуючих теорій», — заявив Лоренте на пресконференції.

В університеті Гранади пройшла зустріч прихильників альтернативних теорій про місце народження Колумба. Серед них фігурують іспанська Валенсія, Галісія і Майорка, португальський регіон Алентежу і т.д. «Я сподіваюся, що за допомогою цього дослідження, ми …продемонструємо, що Колумб був іспанським дворянином, а не генуезьким моряком», — підкреслив письменник Альфонсо Санс, який стверджує, що Колумб народився в крихітному містечку Еспіноса-де-Енарес в Кастилії.

Результати дослідження ДНК повинні бути опубліковані в жовтні цього року.

 

 

Back to top button